Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Ναι μεν, αλλά… για τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγών του νησιού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανώλης Χνάρης, σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός, ότι ο υπουργός ήρθε στην Κρήτη προκειμένου να μιλήσει με φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων. «Τα προβλήματα λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού είναι μεγάλα και ιδιαίτερα το κόστος της αύξησης παραγωγής, σε αυτά πρέπει να απαντήσει ο υπουργός. Το θέμα είναι να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους του νησιού, να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Είναι θετικό που ανακοίνωσε ο υπουργός πριν μερικές ώρες την αύξηση του ποσού για τους νέους αγρότες στα 28,5 εκ., γιατί αποκαταστάθηκε μια αδικία γιατί στην πρώτη κατανομή το νησί, είχε αδικηθεί. 1.800 νέοι αγρότες θα ενταχθούν με αυτά τα ποσά, από εκεί και πέρα τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, θα πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο γιατί όσα είπε μέχρι τώρα, δεν λύνουν όλα τα προβλήματα που έχουμε αυτό το διάστημα».

«Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να παράξουν – Πωλούν τα αιγοπρόβατα τους»

Ο κ. Χνάρης επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κτηνοτροφία και η αύξηση των ζωοτροφών αλλά και η αύξηση των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων που αφορά τους ελαιοκαλλιεργητές, τα κηπευτικά ακόμη και η ζάχαρη για τους μελισσοκόμους. «Υπάρχει το εκρηκτικό κόστος για το ρεύμα, όλα αυτά χρειάζονται μια απάντηση. Όσον αφορά τα 50 εκ. που αναλογούν στους κτηνοτρόφους, κατά μέσο όρο θα πάει ο καθένας 500-600 ευρώ. Αν θεωρεί ο υπουργός ότι έδωσε ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για να παράγουν κάνει λάθος, είναι αδιανόητο. Να υπάρξει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που έχουμε στην Ελλάδα αν όχι ο υψηλότερος από τους υψηλότερους. Πρέπει να γίνει μια επιστροφή καθώς επίσης και άλλα μέτρα που θα πρέπει να λάβει υπόψην του, για να μπορούν να συνεχίσουν οι παραγωγοί, να παράγουν. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να παράξουν, δεν θα υπάρχει αρνί, δεν θα υπάρξει γάλα, όλη η παραγωγική διαδικασία θα σταματήσει με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταποίηση».

Πρόσθεσε δε, πως οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει να πουλούν τα αιγοπρόβατα τους και το επόμενο διάστημα ο καταναλωτής θα αγοράζει το αρνί 15 και 20 ευρώ. «Το ότι δεν θα μπορεί να παράξει ο κτηνοτρόφος πρέπει να γίνει κατανοητό. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός και η κυβέρνηση».

«Καμία μέριμνα για το ελαιόλαδο»

Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση για την οποία χρειάζονται έκτακτες λύσεις. «Πρέπει να είναι άμεσες, πρέπει να δοθεί λύση στο αυξημένο κόστος παραγωγής για να μπορεί ο κτηνοτρόφος να παράξει, αυτό είναι το θέμα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να είναι η χρηματοδότηση και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μέτρα μακροπρόθεσμα όπως η ελαιοκαλλιέργεια που είναι η αδικημένη της προηγούμενης ΚΑΠ. Οι ελαιοκαλλιεργητές του νησιού έχουν χάσει πολλά χρήματα από τις ενισχύσεις, το ίδιο θα συμβεί και τώρα στην επόμενη ΚΑΠ 2327, γιατί υπάρχει εσωτερική σύγκλιση. Πρέπει να δούμε το ελαιόλαδο πως θα πάρει την πραγματική του αξία, δεν μπορεί να αδικείται σε σχέση με άλλα προϊόντα».

Ο κ. Χνάρης τόνισε πως η ενίσχυση για το βαμβάκι αγγίζει τα 180 εκ. και για το ελαιόλαδο που είναι από τα πιο σημαντικά τοπικά προϊόντα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα. «Οι παραγωγοί χάνουν χρήματα όπως και στην προηγούμενη περίοδο και σε αυτό θα χρειαστεί να δοθεί μια απάντηση για το πως θα εξειδικευτεί η νέα ΚΑΠ, πρέπει να λύσει όμως το θέμα του αυξημένου κόστους παραγωγής, θεωρώ ότι με όσα ανέφερε μέχρι τώρα λύσεις δεν δίνονται». 

Μάλιστα, επεσήμανε πως ήδη οι κτηνοτρόφοι επειδή υποσιτίζονται τα πρόβατα αναγκάζονται να προχωρήσουν στην σφαγή τους. «Βάσει πραγματικών στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ, ο νομός Ρεθύμνης είναι από τους πρώτους σε παραγωγή γάλατος, είναι ο πιο γαλακτοκομικός νομός της Κρήτης, τα τυροκομεία και όλα τα άλλα πως θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρχει γάλα; Του χρόνου δεν θα υπάρχει παραγωγή στην Κρήτη, είναι θέμα επιβίωσης αυτό που διακυβεύεται είναι η επισιτιστική επάρκεια των ποιοτικών προϊόντων του νησιού. Θα γίνονται εξαγωγές από άλλα μέρη για να έχουμε προϊόντα, δεν μπορεί να παράγει ο παραγωγός υπό αυτές τις συνθήκες».

Κλείνοντας, την τοποθέτηση του ο κ. Χνάρης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» το θέμα του μεταφορικού ισοδυνάμου, με τα 8 εκ. ευρώ στους δικαιούχους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Αμβυκούχων Ελλάδος Τάσος Βρέντζος σημείωσε πως υπάρχει μια σύγκλιση καθώς ο υπουργός «έσκυψε» πάνω από τα προβλήματα με σοβαρότητα και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις, σε στοχοποιημένα θέματα, όπως τους νέους αγρότες, τους μελισσοκόμους και τον αγροτικό τομέα γενικότερα. «Θέλει να λύσει προβλήματα, έχει μεγάλη σημασία κάποιος που θα αναλάβει να θέλει να ασχοληθεί. Μιλήσαμε για την αμπελουργία, για σταφύλια, που έχει ξεκινήσει η αναμπέλωση στη σουλτανίνα, μιλήσαμε για το κόστος που θα κοστίσει με τα νέα δεδομένα, οι νέες φυτείες σουλτανίνας. Όλα αυτά απαιτούν σοβαρότητα, πιστεύω να τηρηθούν γιατί είναι μονόδρομος, αν δε προχωρήσει όλο αυτό είμαστε εγκλωβισμένοι. Τα προβλήματα είναι πολλά, δεν είναι λίγα».

Κλείνοντας, σημείωσε πως σε αυτή την κατάσταση με την οποία ο πρωτογενής τομέας έχει έρθει αντιμέτωπος, έρχεται πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων. «Μας ρίχνει μια κατάσταση και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πρότυπα των ευρωπαϊκών καλλιεργειών, ποτέ δεν προσαρμοστήκαμε σε αυτά. Εμείς δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε, είμαστε ένα νησί με πολλές ιδιαιτερότητες, τα είπαμε στον υπουργό. Πρέπει να δούμε τα θέματα ανά ενότητα, είμαστε η Κρήτη, με τις ιδιαιτερότητες της, που πρέπει να εστιάσουμε στα πάντα». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα