Ηράκλειο: Μια νέα επιτυχία Κρητικών επιστημόνων παρουσιάζεται στο διεθνές συνέδριο για την ανθρώπινη αναπαραγωγή

Πρέπει να διαβάσετε

Αύριο ξεκινάει στο Ηράκλειο το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή» που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία για την Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή (SSRHR) με πρόεδρο και διοργανωτή το Διευθυντή της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή κ. Αντώνη Μακρυγιαννάκη.

Ένα συνέδριο, το οποίο έχει γίνει θεσμός για το Ηράκλειο, αφού κάθε χρόνο διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσιάζουν τα νεότερα επιτεύγματα στην ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Για τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o καθηγητής κ. Αντώνης Μακρυγιαννάκης, ο οποίος τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για την ασφαλή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την πανδημία COVID-19. Όπως ανέφερε ο κ. Μακρυγιαννάκης, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος υποδεικνύει με ποιον τόπο θα πρέπει να γίνεται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εν μέσω της πανδημίας.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο. «Θα συζητήσουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε τη γονιμότητα. Και πως θα το κάνουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τη διάγνωσή τους», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία συνεργάζονται όλοι οι γιατροί που παρακολουθούν την ασθενή και στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στον ψυχολογικό παράγοντα.

Η διατήρηση της γονιμότητας είναι πλέον μείζον ζήτημα και για τις γυναίκες καριέρας οι οποίες επιλέγουν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο διεθνές συνέδριο.

Τέλος ο καθηγητής αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί και το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΙΤΕ. Πρόκειται για ένα υστεροσκόπιο το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιαννάκη, επιτρέπει στους επιστήμονες με φυσική όραση να δουν μέσα στη μήτρα και να προβλέψουν περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποτυχιών. «Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό, γιατί η ιδέα ήταν από την Κρήτη, η ανάπτυξη έγινε εδώ στην Κρήτη για ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το συνέδριο θα διαρκέσει έως την 1 Νοεμβρίου.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα