Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Πρέπει να διαβάσετε

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο καύσωνας που θα χτυπήσει αυτές τις μέρες τη χώρα και το νησί μας, επιβάλλει την άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς! Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων!

Σε πολλούς χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες, αλλά και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, ειδικά για συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα.

Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Να παρθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν την εργοδοσία και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η ζωή και η υγεία μας, είναι πάνω από τα κέρδη της εργοδοσίας!

 

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να είναι σε επαγρύπνηση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και να καταγγείλουν οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Διεκδικούμε:

 

·       Διακοπή άμεσα  όλων  των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα άμεση διακοπή εργασιών σε επιβαρυμένους θερμικά χώρους με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

·       Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λ.π ) με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

·       Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

·       Περιορισμό των βαριών εργασιών όταν η θερμοκρασία και η υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

·       Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

·       Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλλείματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

 

Μόνο συλλογικά και συσπειρωμένοι στα σωματεία μας μπορούμε να επιβάλλουμε την προστασία της ζωής μας!»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα