Τη διαδικασία της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, περιέγραψε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο κ. Σκουντάκης, αναφερόμενος στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.selftesting.gov.gr, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το βίντεο που απεικονίζει λεπτομερώς, τον τρόπο χρήσης των self test.

«Είναι ένα άκρως κατατοπιστικό βίντεο, που περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία. Εάν προσέξουμε τις οδηγίες, θα έχουμε και ένα έγκυρο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σκουντάκης.

Από σήμερα, ξεκίνησε η διάθεση των self tests σε μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου, κατάφεραν να δουν «στην πράξη» τη λειτουργία και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

«Είναι μια εύκολη διαδικασία, η καταχώρηση γίνει πολύ γρήγορα. Στη βάση δεδομένων υπάρχουν ήδη τα 300.000 ΑΜΚΑ των μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν την προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για τη δωρεάν χορήγηση των τεστ αυτών», συμπλήρωσε ο κ. Σκουντάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό ο έλεγχος να γίνει τη Κυριακή το βράδυ, μια μέρα πριν από την επιστροφή των μαθητών λυκείου και εκπαιδευτικών, στις σχολικές αίθουσες.

Όσον αφορά τον τρόπο παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία, ο κ. Σκουντάκης, ξεκαθάρισε ότι δε θα αρνηθούν να τα δώσουν σε γονείς ή σε οικείους των δικαιούχων, αρκεί να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χορήγησης. 

«Για να μην έχουμε παρατυπίες έχουμε ζητήσει πέρα από τον ΑΜΚΑ και την προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου, ώστε να διατηρηθεί ως επί το πλείστων, η αξιοπιστία της χορήγησης των self tests», τόνισε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένα τεστ την εβδομάδα.

Ο κ. Σκουντάκης, ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολλές απορίες από τον κόσμο, οι οποίες όμως είναι δικαιολογημένες. Από την πλευρά τους τα φαρμακεία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν σωστά τη διαδικασία. Παράλληλα, ζήτησε από τον κόσμο που δε βρίσκεται ανάμεσα στους δικαιούχους της παρούσας φάσης, να μην ζητάει τεστ από τα φαρμακεία. 

Κλείνοντας, ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει και η πώληση των rapid test από τα φαρμακεία, η τιμή των οποίων θα κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ. 

«Αντιστοίχως, τα rapid tests θα αποτελούν μια εύκολη διαδικασία και θεωρώ ότι είναι και μια ευκαιρία, να απελευθερωθεί ο κόσμος που βγαίνει αρνητικός, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στις δουλείες του», σημείωσε ο κ. Σκουντάκης.

Όσον αφορά την ανησυχία που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, ανέφερε ότι ο ΕΜΑ εξετάζει τις παρενέργειες, αλλά για την ώρα δεν έχει εκδώσει κάποια απόφαση περιορισμού διάθεσης αυτών των εμβολίων. 

«Με τα στοιχεία που έχουμε είναι απολύτως ασφαλές και όσοι έχουν ραντεβού και ξέρουν ότι θα κάνουν το εν λόγω εμβόλιο, συνιστώ να το κάνουν χωρίς δισταγμό. Είναι πιο πιθανόν να κινδυνεύσει η υγεία τους από άλλους παράγοντες», επεσήμανε ο κ. Σκουντάκης.