Την εκτίμηση ότι το αργότερο έως την Παρασκευή, θα έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι σεισμόπληκτοι στους οικίσκους, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, αυτή τη στιγμή, έχουν φτάσει στο δήμο 34 οικίσκοι, εκ των οποίων οι 26 βρίσκονται στο Αρκαλοχώρι και 8 στη Βόνη. «Έχουμε μια υποδομή που είναι έτοιμοι και μπορεί να δεχτεί περίπου 100 οικίσκους. Περιμένουμε 90 που είναι στην διαδικασία δημοπράτησης από το υπουργείο, μέρα με τη μέρα. Έχουμε μια δωρεά 45 οικίσκων από την πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου και έχουμε ακόμη 7 που έχουμε ακόμη μια δωρεά από εδώ από την Κρήτη από κάποιους συμπολίτες μας. Έχουμε συνολικά 180 οικίσκους και θεωρώ ότι αν έρθουν και οι 90 που ξέρουμε, θα φτάσουμε σχεδόν στο να λύσουμε το πρόβλημα».

Πρόσθεσε δε, πως ήδη οι οικίσκοι είναι έτοιμοι. Μέσα υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα, κλινοσκεπάσματα και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο υπόλοιπος εξοπλισμός όπως είναι οι κουζίνες και τα ψυγεία. «Θέλουμε να είναι κοντά σε ένα σπίτι, με όλα τα απαραίτητα μέσα. Το θέμα είναι ότι έχουμε 274 αιτήσεις. Από αυτές, εγώ έδωσα εντολή να γίνει μια Επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να δούμε ποιες από αυτές είναι νόμιμες. Γιατί υπάρχουν αιτήσεις που δεν είναι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και την εντολή του Υπουργείου, πρέπει να εξετάσουμε αν κάποιος που κάνει την αίτηση, έχει άλλο σπίτι στον ίδιο δήμο; Και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αυτά έχουν τελειώσει και έχουμε 90 – 95 που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».

Ο δήμαρχος Μινώα διευκρίνισε πως το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, θα έχουν μπει στους οικίσκους οι πρώτοι σεισμόπληκτοι πολίτες ενώ θα αυτό θα κριθεί καθαρά από κοινωνικά κριτήρια. «Ο κόσμος θα μπει άμεσα μέσα, πιστεύω ότι σε καμία δύο μέρες θα έρχονται συνεχώς οικίσκοι ενώ σύντομα θα έρθουν και της κ. Αγγελοπούλου».

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, σχετικά με τον εξοπλισμό των οικίσκων ήδη υπάρχουν τα στρώματα, τα κλινοσκεπάσματα αλλά και το ερκοντίσιον. «Όσοι θέλουν να μας βοηθήσουν, μπορούν πάνε σε ένα κατάστημα, να βάλουν ένα ποσό και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για τον εξοπλισμό. Εγώ προτείνω να πάνε και στο Αρκαλοχώρι σε επιχειρήσεις αν θέλουν».

Κλείνοντας, ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στο θέμα τις σίτισης, λέγοντας πως μέχρι και πριν από 1 εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η δωρεάν σίτιση και γινόταν πλέον επί πληρωμή από τον δήμο. «Μετά ανέλαβε η Μητρόπολη για 2 εβδομάδες, να ετοιμάσει τα γεύματα. Τώρα ετοιμάζουμε 1.200 γεύματα την ημέρα. Έχει αναλάβει η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και από την Δευτέρα θα υπάρξει μάλλον συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να δούμε τι και πως θα κάνουμε το επόμενο διάστημα για τη σίτιση».