Προσαρμοσμένες στη συγκυρία θα είναι φέτος οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Η μαθητική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο ξανά, μετά από δύο χρόνια, με αυστηρά μέτρα και με περιορισμένο αριθμό μαθητών, ενώ θα διαρκέσει αυστηρά μία ώρα.

Πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο θα παρελάσουν τα μονά σχολεία μέχρι και μόνο μέχρι το 23ο, ενώ στην παρέλαση θα συμμετέχουν και οι παραστάτες και οι σημαίες από τα ζυγά σχολεία.

Σύμφωνα με τα μέτρα, όλοι οι μαθητές θα συγκεντρωθούν με μάσκες, ενώ μάσκες πρέπει να φορούν και όλοι όσοι παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Οι μαθητές αφού μπουν στη γραμμή και τηρήσουν το σχηματισμό και τις αποστάσεις θα βγάλουν τις μάσκες και θα παρελάσουν χωρίς αυτές, ενώ θα τις ξαναφορέσουν αφού τελειώσει η παρέλαση.

«Είναι μια παρέλαση η οποία τονίζει τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές, δηλαδή οι παππούδες μας, τότε που τους έλαχε ο κλήρος να κάνουν το ιστορικό του χρέος και το έκαναν πάρα πολύ καλά. Αυτές οι επέτειοι όπως η αυριανή είναι μια πυξίδα για μας για να μας τονίζουν το που πρέπει να κατευθυνόμαστε και τι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όταν έρθει η σειρά μας», ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανώλης Καρτσωνάκης  και συμπλήρωσε:

«Αύριο πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα και από τα παιδιά που θα παρελάσουν και από εμάς που θα πάμε για να τα παρακολουθήσουμε γιατί  εξελίσσεται η πανδημία και όλα τα μέτρα είναι αυτά τα οποία απαιτούνται για να βγούμε το συντομότερο δυνατό από αυτή την κατάσταση».

«Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που απουσίαζαν από τη ζωή μας οι παρελάσεις επιστρέφουμε τηρώντας όμως πάντα τα πρωτόκολλα και ότι προβλέπεται για να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές και όσοι παρακολουθήσουν την παρέλαση», δήλωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηράκλειου Μανώλης Μπελαδάκης.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. «Ο εορτασμός της εθνικής επετείου θα γίνει με λαμπρότητα τηρώντας όμως όλα τα μέτρα. Ευχόμαστε και ευελπιστούμε όλοι μαζί να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε ώστε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα γιατί γνωρίζουμε ότι η παρέλαση λόγω του συνωστισμού, είναι , υγειονομικά πάντα, επικίνδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.