Ηράκλειο: «Μάχη» με το χρόνο στις σεισμόπληκτες περιοχές – Κανένας φάκελος ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί

Πρέπει να διαβάσετε

Το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να υποβάλλουν δηλώσεις, ζήτησε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης, η πλατφόρμα σύμφωνα με την ΚΥΑ έκλεισε χθες 15 Νοεμβρίου. «Κάναμε ένα αίτημα 10 του μήνα προς τον κ. Τριαντόπουλο και ζητήσαμε αυτή η πλατφόρμα να μην σταματήσει και να δοθεί παράταση για να δηλώσουν και άλλοι συμπολίτες μας τις ζημιές και να αιτηθούν βοήθεια από το κράτος. Για το αίτημα δεν έχουμε πάρει απάντηση, περιμένουμε να κατέβει ο κ. Τριαντόπουλος με τον κ. Πέτσα και να δοθούν διευκρινίσεις, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα. Κάποιοι πρέπει να διορθώσουν τα κληρονομικά τους, να ανοίξει η πλατφόρμα και όσοι έχουν θέματα με αποδοχή κληρονομιάς, Ε9 να τα διορθώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους. Βασικός στόχος είναι να ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα. Χρειάζεται νέα ΚΥΑ, το ζητήσαμε εγγράφως και θα το ζητήσουμε και από κοντά».

Αύριο αναμένεται να επισκεφθεί το νησί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καθώς όπως σημείωσε ο κ. Κοκοσάλης από τον σεισμό δεν υπέστησαν ζημιές μόνο οι κατοικίες των πολιτών αλλά και μνημεία. «Στις Μελέσες πάνω στους θόλους, υπάρχει μια εκκλησία βυζαντινή και ο Κάστελος. Έχουν πάθει ζημιά, έχει πέσει ο τρούλος της εκκλησίας, τα τείχη του Κάστελου και θέλουμε να δούμε πως θα συντηρήσουμε όσα έχουν μείνει ή να τα αποκαταστήσουμε με τη βοήθεια της Αρχαιολογίας».

Ο κ. Κοκοσάλης σημείωσε πως θα ενημερωθεί η υπουργός και θα ζητηθεί βοήθεια για την αποκατάσταση των μνημείων. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, το έχουμε επισημάνει από την αρχή με έγγραφο, πριν τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Ενημερώσαμε την αρχαιολογία, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και εντέλει το μνημείο έπεσε. Πρέπει να δούμε πως θα το αποκαταστήσουμε, υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα το δούμε αύριο που θα είναι στην Περιφέρεια η κα. Μενδώνη στις 09.00».

Ωστόσο, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε πως από κλήσεις που έχει δεχτεί τόσο ο ίδιος αλλά και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να μπουν στην πλατφόρμα. «Έχουν θέμα με το Ε9, με την αποδοχή κληρονομιάς κλπ. Όλα αυτά δεν τους ανοίγουν την πλατφόρμα. Πρέπει να διορθωθούν, αυτό ζητάμε. Μια παράταση για όσους έπαθαν ζημιά να δηλώσουν τα σπίτια τους. Είναι εύλογο το αίτημα μας και θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση εκτιμώ».

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί τον δήμο, είναι οι εργασίες συντήρησης. Ο κ. Κοκοσάλης έκανε λόγο για ένα μεγάλο κεφάλαιο. «Το έχω πει πολλές φορές, όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, τις φθορές από τον σεισμό σε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, καταπτώσεις πρανών θα τα καταφέρουμε να τα φτιάξουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις κατοικίες των ανθρώπων. Υπάρχει έντονη γραφειοκρατία  αν δούμε την ιστορία του παρελθόντος. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια γραφειοκρατία που καθυστερεί, αυτή θέλουμε να διορθώσουμε και να προχωρήσουν τα πράγματα. Είναι θετικό ότι το υπουργείο έστειλε στο Αρκαλοχώρι γραφείο της ΔΑΕΦΚ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Οι μηχανικοί το πως θα συμπληρώσουν το φάκελο δεν γνωρίζουν. Σε ερώτημα που είχα κάνει στο υπουργείο Υποδομών, θα γινόταν τηλεκπαίδευση των μηχανικών που θα συμπλήρωναν τους φακέλους για το τι θα περιέχει κλπ. Έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, με 265 μηχανικούς αλλά παρόλα αυτά οι διαδικασίες καθυστερούν. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι. Τα κλιμάκια είναι στις περιοχές για να βλέπουν ποιοι έπαθαν ζημιές».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη σε άλλους δήμους δεν έχουν πάει ακόμη τα κλιμάκια για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. «Ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος. Οι ρυθμοί  πρέπει είναι γρήγοροι, όσο αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα τα σπίτια, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε να αποφύγουμε την γραφειοκρατία. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και φοβάμαι ότι θα τραβήξει μεγάλο διάστημα».

Κλείνοντας, ο κ. Κοκοσάλης εκτίμησε ότι πρέπει γρήγορα να αποζημιωθούν οι σεισμόπληκτοι ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν και τις ζημιές. «Αυτό με φοβίζει, δεν κρύβω ότι έχω ένα άγχος, ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ίσως καθυστερήσουν οι άνθρωποι, γιατί κανένας φάκελος δεν έχει υποβληθεί προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να προχωρήσει στην ανακατασκευή του σπιτιού. Ο πρώτος φάκελος θα πάει σε 2 μήνες από τώρα. Δεν θα θέλει κάποιο χρόνο να αποκαταστήσει το σπίτι; Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και με φοβίζει το γεγονός ότι συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα