Χαμηλή πίεση δέχεται μέχρι στιγμής το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς παρά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα, οι νοσηλείες στο ΠΑΓΝΗ παραμένουν σε… διαχειρίσιμα επίπεδα.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοιό. Υπάρχει όμως αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις τάσεις», δήλωσε στον Σκάι Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Στην κλινική Covid του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα 15 ασθενείς με κορωνοιό (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 9) και 2 ασθενείς στη Μονάδα εντατικής Θεραπείας (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1).

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Plan B» πρόσθεσε ο κ. Χαλκιαδάκης σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι στην Κρήτη έχει επικρατήσει το βρετανικό στέλεχος. Μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να οφείλεται σε αυτό το γεγονός ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες σε ανάλογα επίπεδα».

Την ίδια ώρα αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λειτουργία της νέας σύγχρονης ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό που είναι δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο η λειτουργία της νέας Μονάδας αναμένεται σύμφωνα με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος να λειτουργήσει τέλος Μαρτίου με αρχές Μαΐου.

Εξάλλου με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τον κ.Χαλκιαδάκης μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 92% του ιατρικού προσωπικού, το 72% των νοσηλευτών και το 82% του διοικητικού προσωπικού.

Πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Ετοιμαζόμαστε για ακορντεόν σε κλινικές λόγω νοσηλειών covid

Εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των αυξημένων νοσηλειών ασθενών covid βρίσκονται στο «τραπέζι» του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Ετοιμαζόμαστε πάλι για ακορντεόν σε κλινικές. Θα αναγκαστούμε να ανοιγοκλείνουμε κλινικές για να μπορέσει το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα πιθανό σενάριο είναι η μεταφορά της παθολογικής κλινικής σε άλλο όροφο του ΠΑΓΝΗ προκειμένου να αναπτυχθούν σε αυτήν κρεβάτια για ασθενείς με κορωνοιό ενώ σημείωσε πως ήδη έχει συρρικνωθεί η παιδοχειρουργική κλινική.

«Οι ελλείψεις προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ είναι τεράστιες. Το νοσοκομείο αντί να ενισχυθεί την περίοδο της πανδημίας αποδυναμώθηκε. Υπάρχουν 500 κενές οργανικές θέσεις ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες ολοκληρώνονται οι συμβάσεις 350 εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Επεσήμανε μάλιστα πως «το προσωπικό δουλεύει στο κόκκινο και την ίδια ώρα δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες των τελευταίων 8 μηνών».