Δίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποίησε σήμερα το σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

«Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι προφανείς! Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον διπλό αγώνα με τις νόσους και για τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα την πίεση στο σύστημα υγείας (κυρίως στην Αττική) κατά τη διάρκεια του σφοδρού τρίτου κύματος, με τα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης να νοσηλεύουν πάνω από 160 κρούσματα τις τελευταίες μέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

«Το ελλιπέστατο αριθμητικά υγειονομικό προσωπικό είναι κουρασμένο από τα εξαντλητικά ωράρια (με ελάχιστα ρεπό) και από τις συνεχείς μετακινήσεις (κυρίως προς τις μονάδες COVID). Επιπλέον είναι συνεχώς εκτεθειμένο χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα πάνω από 50 συνάδελφοι να έχουν νοσήσει από COVID-19 το τελευταίο εξάμηνο. Στην πρόσφατη ενδονοσοκομειακή διασπορά συνέβαλε και η απουσία τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ του προσωπικού, των νοσηλευόμενων και των συνοδών.

Οι κλίνες COVID αποσπάστηκαν από διάφορες κλινικές (π.χ. τη Νεφρολογική, τη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική), οι οποίες συγχωνεύθηκαν με άλλες (πχ την Παιδοχειρουργική), στερώντας δεκάδες ασθενείς από επαρκείς ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας. Προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έχουν ακυρωθεί και τα τακτικά χειρουργεία έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση εκατοντάδων ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποτελεί αντανάκλαση της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης στην κάλυψη υποτυπωδών μόνο αναγκών, ενώ ολοένα μεγαλύτερο μέρος των αναγκών καλύπτεται με ατομική ευθύνη και ιδιωτικές δαπάνες.

Σπάμε πάλι τη σιωπή που προσπαθούν να επιβάλλουν. Παρόλη την ένταση της καταστολής, συνεχίζουμε τον αγώνα για άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. 

Διεκδικούμε:

Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ υγειονομικού προσωπικού,

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,

Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό,

Έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων,

Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού,

Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους υγειονομικούς (εμβολιασμένους και μη),

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας,

Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων και όλων των κλινικών,

Ένταξη στα ΒΑΕ. Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια η νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας».