Η τραγική έλλειψη προσωπικού οδηγεί μέρα με τη μέρα πιο κοντά στο λουκέτο την ΔΕΥΑΗ.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος Γιώργος Βουρεξάκης σημείωσε η κατάσταση είναι «τραγική», τα τελευταία τρία χρόνια. «Έχουμε κάθε χρόνο αποχωρήσεις, είναι μια επιχείρηση που έχει πάνω από 12 χρόνια να πάρει μόνιμο προσωπικό. Φεύγουν κάθε μέρα άνθρωποι, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 58 – 59 χρόνων. Καταλαβαίνεται τι προβλήματα υπάρχουν. Καταρχάς δεν έχουμε Γενικό Διευθυντή, δεν έχουμε χημικό μηχανικό, δεν έχουμε ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, όταν έχουμε δεκάδες αντλιοστάσια λυμάτων κλπ.».

Ο κ. Βουρεξάκης σημείωσε πως η Δημοτική Επιχείρηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύνει τα προβλήματα, ακόμη και αν δεν υπάρχει προσωπικό. «Έχουμε δύο ηλεκτρολόγους που πρέπει να είναι πάντα stand by, άνθρωποι που δουλεύουν κάθε μέρα και δεν μπορούν να πάρουν άδεια. Είναι σοβαρά προβλήματα. Επίσης έχουμε τόσα έργα που γίνονται και από το Γενάρη ξεκινάμε το μεγάλο εμβληματικό έργο. Εκεί που προχωρούσαμε να πάρουμε κάποια άτομα από έξω με προκήρυξη, υπάρχουν προβλήματα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο λέει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άτομα διότι το 2016 είχε γίνει μια προκήρυξη στην οποία η ΔΕΥΑΗ δεν είχε κάνει αίτημα, έκανε όμως μετά για 24 άτομα το οποίο δεν έχει εξεταστεί ακόμη και λένε ότι επειδή δεν πήραμε τότε άτομα δεν μπορούμε να πάρουμε και τώρα».

Διευκρίνισε δε, πως η ΔΕΥΑΗ δεν είναι οργανισμός ή μια επιχείρηση απλή, αλλά έχει ένα μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα ενώ παράλληλα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τυχόν περιβαλλοντικά ζητήματα. «Θα υπάρξει θέμα με τα λύματα διότι όταν έχουμε πρόβλημα τα λύματα πηγαίνουν στη θάλασσα. Αν χαλάσει μια αντλία μένει χωρίς νερό μια περιοχή, πρέπει να έχει παραπάνω προσωπικό από το κανονικό. Ο οργανισμός λέει για 174 άτομα και τώρα έχουμε 134 εκ των οποίων οι 15 είναι ορισμένου χρόνου. Βάλτε και 20 – 25 που είναι συνταξιούχοι σχεδόν, υπάρχουν άτομα που είναι αξιόλογα αλλά μετά έφυγαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της ΔΕΥΑΗ έχει φτάσει μέχρι και στη Βουλή. «Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ελλάδα, απλά στο Ηράκλειο είναι πιο έντονο. Είχε έρθει ο κ. Πέτσας το καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει να αλλάξει το ΑΣΕΠ, θα γινόταν μια αλλαγή εκεί και θα γινόταν κάποιες προσλήψεις. Τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Το όλο θέμα συζητήθηκε και με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό ενώ αποφασίστηκε το προσεχές διάστημα, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία  θα κληθούν οι βουλευτές του νομού καθώς και ο Περιφερειάρχης προκειμένου να ενημερωθούν για το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης και να εξεταστούν από κοινού οι τρόποι επίλυσης του.

Όλα αυτά, την ώρα που από το νέο έτος πρόκειται να ξεκινήσει το εμβληματικό έργο της αντικατάστασης 150 χλμ. δικτύων ύδρευσης. «Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν πρόκειται να ξεκινήσει ούτε ένα έργο στο Ηράκλειο. Αν δεν πάρουμε προσωπικό θα μείνουμε πίσω. Το έργο αυτό δεν θα ξεκινήσει διότι δεν θα μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ένα έργο που χρειάζεται επίβλεψη, δεν μπορούμε όλοι μας να το ρισκάρουμε. Αν γίνει μια λακκούβα και σκοτωθεί κάποιος θα πάμε φυλακή. Δεν πάει άλλο είμαστε σε οριακά επίπεδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΗ με αυτό το προσωπικό. Το 2009, ήμασταν στην άλλη πλευρά, είχαμε 240 άτομα προσωπικό. Από την μια άκρη πάμε στην άλλη».

Κλείνοντας, ο κ. Βουρεξάκης επεσήμανε για ακόμη μια φορά, πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Ο δήμαρχος μας το έχει καταλάβει, από την πρώτη ημέρα τον ενδιέφερε η ΔΕΥΑΗ. Είπε και ο ίδιος ότι δεν γίνεται αυτό. Για να έχουμε καθαρό νερό πρέπει να πιέσουμε όλοι να δοθεί μια λύση, δεν λέμε υπερβολές. Θέλουμε 50 άτομα».