Με απαγορευμένο φυτοφάρμακο δηλητηρίασαν δεσποζόμενο σκυλάκι στο Διαβαϊδέ του Δήμου Πεδιάδος. Η σκόνη πετάχτηκε ή τοποθετήθηκε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας της Χρύσας Σμαργιανάκη, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη της Τηλεόρασης CRETA.
“Επιστρέφοντας κατά τις 10 το βράδυ στο σπίτι, βρήκαμε νεκρό το σκύλο μας στο χαλάκι της εισόδου. Το πρωί αντιλήφθηκα ότι στην αυλή υπήρχε ένα σαλαμάκι, το οποίο δεν το είχα δώσει εγώ στο σκύλο. Ειδοποιήσαμε τη θηροφυλακή και διαπιστώθηκε ότι το σαλαμάκι ήταν δηλητηριασμένο. Πέραν αυτού, εντόπισαν στην αυλή σκόνη απαγορευμένου φυτοφαρμάκου. Το σκυλί μας ήταν ένα μικρό caniche. Τι κακό μπορούσε να προκαλέσει;” διερωτήθηκε η κ. Σμαργιανάκη.
Η καταγγέλλουσα μάλιστα με τρόμο σκέφτεται τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ένα από τα τρία ανήλικα παιδιά της, ερχόταν σε επαφή με τη δηλητηριώδη ουσία. “Δε μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Να μου παραβιάσουν το σπίτι κι αν όχι να μου το παραβιάσουν, να πετάξουν στην αυλή μου δηλητήριο.”
Πρόκειται πάντως για μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια, αφού το άτομο που προέβη σε αυτήν, φρόντισε να μη γίνει ορατό από τις κάμερες ασφαλείας της οικίας. “Έχω καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Δεν πρόκειται για το μοναδικό. Σε γειτονικό σπίτι επίσης δηλητηρίασαν πρόσφατα το σκύλο” σημείωσε η κ. Σμαργιανάκη.
“Διαστάσεις πανδημίας έχει λάβει το φαινόμενο των δηλητηριάσεων ζώων” τόνισε στην Τηλεόραση CRETA η Εθελόντρια στο Καταφύγιο Γουβών, Νίκη Μανωλάκη. “Σχεδόν καθημερινά, ως φιλοζωικά σωματεία, λαμβάνουμε τέτοιου είδους καταγγελίες”.
“Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πάντα. Σκυλιά, γατιά, πουλιά. Έχουμε και παράπλευρες απώλειες, όπως τους γυπαετούς” πρόσθεσε η Ψυχολόγος Ελένη Καζαντζάκη, η οποία είναι εθελόντρια σε φιλοζωικές ομάδες.
Συνήθως στο στόχαστρο μπαίνουν αδέσποτα, με τα δηλητηριασμένα δολώματα να μπαίνουν ακόμη και έξω από νηπιαγωγεία ή παιδικές χαρές.
“Όταν βλέπουμε φόλες σκορπισμένες σε παιδικές χαρές και γενικά σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και παιδιά, κάποια στιγμή μπορεί να θρηνήσουμε κι ανθρώπινα θύματα, εκτός από ζωάκια” τόνισε η κ. Μανωλάκη.
“Πολλές φορές πέφτουν φόλες σε νοσοκομεία, σε Πανεπιστήμια, έξω από νηπιαγωγεία, χωρίς το άτομο που τις ρίχνει να σκέφτεται τις συνέπειες. Είναι πλέον γνωστό ότι η σχέση μεταξύ της κακοποίησης και της σκληρότητας απέναντι στα ζώα και του εγκλήματος κατά ανθρώπων, είναι καλά τεκμηριωμένη στην επιστημονική βιβλιογραφία. Γι’αυτό καλούμε όσους αντιλαμβάνονται κάτι, να μιλούν, γιατί σήμερα έγινε σε ένα ζώο, αύριο μπορεί να γίνει σε ένα άνθρωπο” σημείωσε η κ. Καζαντζάκη.
Ο χρόνος αντίδρασης για τους κηδεμόνες δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελάχιστος. “Δυστυχώς υπάρχει ακόμη πρόσβαση σε ποντικοφάρμακα, ουσίες απαγορευμένες, οι οποίες πέραν του ότι προκαλούν βασανιστικό αργό θάνατο, δεν υπάρχουν και περιθώρια να σωθεί το ζώο. Κάποια είδη ποντικοφάρμακου δεν εκδηλώνουν συμπτώματα στο ζώο για εβδομάδες, η ουσία όμως δρα εσωτερικά και απλά κάποια στιγμή ο οργανισμός καταρρέει. Μερικές φορές τα δολώματα δεν έχουν καν δηλητήριο. Μπορεί να έχουν τοποθετήσει μέσα σε τροφή βίδες, μεταλλικά αντικείμενα, γυαλιά” ανέφερε η κ. Μανωλάκη.