Σε μία νέα καταγγελία για θάνατο σκύλου που φιλοξενούνταν στο Κυνοκομείου του Δήμου Ηρακλείου, προχώρησαν οι εθελοντές της δομής.
Όπως αναφέρουν στην ανάρτησή τους η Κλαούντια, ένα σκυλί που είχε εντοπιστεί τον περασμένο Μάρτιο με σοβαρό όγκο στο πρόσωπο και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση από τον εξωτερικό συνεργαζόμενο κτηνίατρο του δήμου, παρουσίασε επιδείνωση στην υγεία της, όμως δεν έλαβε την απαραίτητη φροντίδα.
Οι Εθελοντές του Κυνοκομείου Ηρακλείου καταγγέλουν πως μέλος τους είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει την σκυλίτσα και να την μεταφέρει σε ιδιώτη κτηνίατρο, αφού η σύμβαση κτηνιάτρου με τον δήμο δεν έχει έχει ακόμη ανανεωθεί, όμως οι υπεύθυνοι της δομής αρνήθηκαν.
Την προηγούμενη εβδομάδα εθελοντές που επισκέφθηκαν το κυνοκομείο βρήκαν το κλουβί της Κλαούντια άδειο. Οι εργαζόμενοι της δομής τους ενημέρωσαν πως είχε μεταφερθεί στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο και τελικά χθες ενημερώθηκαν πως το ζώο είχε πεθάνει.
Οι εθελοντές ζητούν να μάθουν τον χρόνο και τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της σκυλίτσας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουνίου, το Creta24, είχε αναδείξει ένα αντίστοιχο περιστατικό μετά από καταγγελία πολίτη, στην οποία είχε απαντήσει ο δήμος Ηρακλείου.
Οι εθελοντές κάνουν λόγο πλέον για «επαναλαμβανόμενες απώλειες», ενώ παράλληλα ζητούν να λυθεί άμεσα το θέμα με την σύμβαση του δήμου με κτηνίατρο αλλά και να επιτρέπεται η είσοδός τους στη δομή, ώστε όλα τα ζώα να λαμβάνουν την φροντίδα που χρειάζονται.
Αναλυτικά η ανάρτηση των Εθελοντών Κυνοκομείου Ηρακλείου Κρήτης:
«Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Άγγελου, ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου ζώου συγκλονίζει το Κυνοκομείο Ηρακλείου.
Η Κλαούντια, ένα σκυλί που εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2025 με σοβαρό όγκο στο πρόσωπο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από τον εξωτερικό συνεργαζόμενο κτηνίατρο του Δήμου. Μετά την επέμβαση, επέστρεψε στο κυνοκομείο για ανάρρωση και, αρχικά, η πορεία της υγείας της φαινόταν θετική.
Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Καθώς στο κυνοκομείο δεν υπάρχει κτηνίατρος λόγω λήξης της σχετικής σύμβασης, οι εθελοντές ενημέρωσαν με email την αρμόδια αντιδήμαρχο και τη διοικητικά υπεύθυνη του κυνοκομείου, ζητώντας άμεση παρέμβαση. Η Κλαούντια μεταφέρθηκε στον εξωτερικό κτηνίατρο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, και επειδή ο ίδιος απουσίαζε, δεν εξετάστηκε. Επέστρεψε στο κυνοκομείο χωρίς να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.
Εθελοντής της ομάδας μας είχε επανειλημμένα προσφερθεί να φιλοξενήσει την Κλαούντια, προκειμένου να την εξετάσει ιδιώτης κτηνίατρος και να της παρασχεθεί η αναγκαία περίθαλψη. Η απάντηση που λάμβανε κάθε φορά ήταν ότι έπρεπε πρώτα να βγουν οι εργαστηριακές εξετάσεις του ζώου για να του επιτραπεί να την αναλάβει.
Σε επίσκεψη των εθελοντών στο κυνοκομείο πριν από μία εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι η Κλαούντια απουσίαζε, και το προσωπικό ενημέρωσε πως είχε μεταφερθεί στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο.
Η επόμενη ενημέρωση ήρθε στις 11 Ιουνίου: η Κλαούντια είχε πεθάνει. Έφυγε τόσο άδικα όσο και ο Άγγελος, χωρίς να έχει λάβει την επείγουσα φροντίδα που απαιτούσε η κατάστασή της. Μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστες οι ακριβείς συνθήκες, τα αίτια και ο χρόνος του θανάτου της.
Το περιστατικό αυτό εγείρει ξανά σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του κυνοκομείου, την ευθύνη των εμπλεκόμενων και την επάρκεια της παρεχόμενης φροντίδας:
• Ποιος είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα των ζώων σε μετεγχειρητική φάση;
• Πώς παρακολουθείται καθημερινά η υγεία τους, εφόσον δεν υπάρχει κτηνίατρος;
• Ποιος μεριμνά για τα ζώα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όταν η είσοδος εθελοντών στους εσωτερικούς χώρους απαγορεύεται;
• Γιατί τα ζώα δεν παραμένουν σε κτηνιατρείο μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως η υγεία τους;
• Και κυρίως: ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επαναλαμβανόμενες αυτές απώλειες;».