«Ανάσα» στην ανακύκλωση και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη αναμένεται να δώσουν τα ρομπότ που έφτασαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου.

Τα δύο ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίζουν συγχρόνως 8 διαφορετικά είδη απορριμμάτων και μέσα σε μία ώρα μπορούν να ξεχωρίσουν σχεδόν 3.600 συσκευασίες το καθένα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηρακλείου και αντιπρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Κώστα Βαρδαβά «αυτό αναβαθμίζει όλη τη λειτουργία της μονάδας, αναβαθμίζει τις δυνατότητες μας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης προφυλάσσει πολλούς εργαζομένους από δύσκολες συνθήκες εργασίας, δημιουργεί θέσεις εργασίας έξω από τη δύσκολη διαλογή πάνω στον ιμάντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τα ρομπότ εντάσσονται στην τελική φάση του έργου «ΑΝ.ΑΣ.Α» για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων. Ένα έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνεργάζονται ο ΕΣΔΑΚ και η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, ενώ στο μεγάλο αυτό έργο συμβάλλουν τόσο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1 εκ ευρώ.

Όπως είπε ο συντονιστής του έργου «ΑΝ.ΑΣ.Α» Νικήτας Μαυράκης, σε μία ώρα το καθένα ρομπότ μπορεί να ξεχωρίσει σχεδόν 3.600 συσκευασίες.

«Είναι μια πιλοτική εφαρμογή, όμως έχει ξεφύγει από το εργαστήριο και μπαίνει στην παραγωγή. Συμβάλλει ουσιαστικά ούτως ώστε να έχουμε μια ανάκτηση που θα πλησιάζει στο 98% για τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε ξανά ή ανακυκλώνουμε ποιοτικά όπως απαιτεί η Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδαβάς.

Το επόμενο διάστημα, ρομπότ θα αποκτήσει και η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά.