Ηράκλειο: Ικανοποίηση στον επισιτισμό – τουρισμό για την υποχρεωτική νέα κλαδική σύμβαση εργασίας

Ως «θετικό νέο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Τουρισμού Ν. Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, την υπουργική απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Ριζικιανάκης, μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών με την ακρίβεια και όσα ταλανίζουν την κοινωνία, ήρθε η ώρα να δικαιωθούν οι αγώνες των εργαζομένων. «Ήρθε η ώρα που ο υπουργός Εργασίας υπέγραψε για την κλαδική συλλογική σύμβαση, που αφορά 400 χιλ. εργαζόμενους στην Ελλάδα. Είμαστε από τους μεγαλύτερους κλάδους που δεν είχαμε σύμβαση, ήταν δύσκολα τα πράγματα, δεν υπήρχε ένας εργασιακός οδικός χάρτης για να μπορέσουν οι ειδικότητες σε τόσες πολλές επιχειρήσεις να έχουν ένα νόμο, για να μπορούν να τον ακολουθήσουν».

Ο κ. Ριζικιανάκης ανέφερε πως φέτος η σεζόν είναι πολύ δύσκολη και η έλλειψη εργατικού προσωπικού δυσχεραίνει τους ήδη εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να εντατικοποιείται η εργασία. «Η χρονιά θα είναι δύσκολη, αυτό δεν αλλάζει, από τη μία μέρα στην άλλη, είναι δύο χρόνια απραξίας. Ειδικά το κομμάτι του τουρισμού πολλοί είχαν δύο μήνες μόνο να εργαστούν και ζορίζονταν για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους, οδήγησε πολλούς συναδέλφους στο να φύγουν από τον τουρισμό και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Εμείς απασχολούμαστε με τον επισιτισμό τουρισμό, το πρόβλημα της θέσεως εργασίας το είχαμε δει από το 2019. Μια χρονιά καλή για τον επισιτισμό και τον τουρισμό, που είχε γραφτεί στα οργανογράμματα των εταιριών ότι υπάρχουν 18 χιλ. κενές θέσεις εργασίας, που τότε καλύφθηκαν με την εντατικοποιήση. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να καλυφθεί το νούμερο αυτό, ακόμη και με αυτόν τον τρόπο που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολη σεζόν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας, λέγοντας ότι είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και πάντα υπήρχε στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού. «Είμαστε πρωταθλητές. Βλέπουμε να υποχωρεί η μαύρη εργασία αλλά αυτό που έρχονται οι κλαδικές συμβάσεις να αποκαταστήσουν είναι η μερική απασχόληση που μετατρεπόταν σε πλήρως. Βλέπαμε ότι πολλοί συνάδελφοι ήταν με 4ωρες συμβάσεις εργασίας και δούλευαν με 8ωρα και 10ωρα. Αυτό ερχόμαστε να ρυθμίσουμε διότι ναι μεν έχουν χτυπηθεί πολύ αλλά μια εργασία που επί της ουσίας, είναι μαύρη αλλά όχι ανασφάλιστη είναι η ημιαπασχόληση αυτή».

Κλείνοντας, ο κ. Ριζικιανάκης σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες τα καταστήματα της εστίασης έχουν αρχίσει και δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. «Και τα ξενοδοχεία πήγαιναν καλά, πλησίαζαν ναι μεν ένα ποσοστό του 80% αλλά στο κομμάτι της ελεύθερης οικονομίας, δεν υπήρχε αντίστοιχη πληρότητα του 80%. Βλέπω τις τελευταίες ημέρες το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα, ότι κινείται ο κόσμος στα καταστήματα εστίασης, βλέπουν τουρισμό και ξένούς αλλά και Έλληνες τουρίστες. Οπότε βλέπουμε ότι αρχίζει το κομμάτι και κινείται, δύσκολη η σεζόν. Θα έπρεπε να είχαμε προλάβει τα πράγματα αυτά τα δύο χρόνια που φωνάζουμε ώστε το οικοδόμημα του τουρισμού, να έχει μείνει όρθιο για να έχουμε μια καλή σεζόν».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα