Ηράκλειο: Η ενέργεια και το κόστος του σιταριού «φέρνουν» αυξήσεις στο ψωμί

Πρέπει να διαβάσετε

«Τα μηνύματα που παίρνουμε δεν είναι τόσο αισιόδοξα αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε» δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Κρητικός Φούρνος Γεύσεις Δημήτρης Νικολιδάκης, σχετικά με τις αυξήσεις που σημειώνονται στο ψωμί.

«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή της Ελλάδος και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού. Δεν καλλιεργούσαν ποσότητες που έπρεπε λόγω της χαμηλής τιμής που τα εξασφάλιζε στο πρώην ανατολικό μπλοκ, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μη έχει ενδιαφέρον για τους αγρότες παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή κρεμόμαστε από αυτές τις χώρες, η επάρκεια που υπάρχει σε μύλους και αρτοποιία στην Ελλάδα, δεν μας αφήνει να αγχωθούμε για τους επόμενους 2 μήνες» τόνισε ο κ. Νικολιδάκης.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχει επάρκεια για δύο μήνες τουλάχιστον. «Εμείς έχουμε δεσμεύσει ποσότητες τις οποίες, είναι έτοιμοι οι μύλοι να μας προμηθεύσουν και μας λένε να μην ανησυχούμε. Καράβια γεμάτα σιτηρά, είναι αυτή τη στιγμή στην Μαύρη Θάλασσα, παγιδευμένα και δεν τα αφήνουν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους. Αυτό, τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε να γίνει πράξη, να μπορέσουν τα καράβια να πλεύσουν στην Ελλάδα και τότε θα λυθούν τα περισσότερα προβλήματα. Οι τιμές πάντως δεν φαίνεται να πέφτει μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο που είναι η νέα παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο ηλιέλαιο. «Δεν υπάρχει, έχει τριπλασιαστεί η τιμή του και το δίνουν οι εταιρίες πλέον με το δελτίο, δύο μπιτόνια τη μέρα σε κάθε εταιρία. Κατά την άποψη μου καλό είναι αυτό που γίνεται γιατί συγκρατούν τον πανικό. Γιατί αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ηλιέλαιο εμάς δεν μας αφορά πολύ στην παραγωγή τη δική μας αλλά θα συμπαρασύρει τα υπόλοιπα λάδια».

Κλείνοντας, ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε πως η φραντζόλα στο Ηράκλειο έχει 1,10 ενώ πριν από τρεις μήνες ήταν στα 0,95 λεπτά. «Δεν είναι τραγική η αύξηση, ήταν μια τιμή που δεν έχει αλλάξει εδώ και 15χρόνια, η ενέργεια και το κόστος του σιταριού έδωσαν τις αυξήσεις αυτές. Ελπίζουμε να μην έχουμε αλλά θεωρώ ότι δεν είναι εφικτό. Οι καταναλωτές κρατούν δυνάμεις και καλά κάνουν γιατί είναι αναπόφευκτο, ότι ο κόσμος θα πρέπει να αγοράζει αυτό που χρειάζεται».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα