Ηράκλειο: Η χαλάρωση των μέτρων έφερε… αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, η σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα καθημερινά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης, σημείωσε πως ενώ ο αριθμός των νοσηλειών και στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, συνεχίζει να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά και αύξηση κρουσμάτων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Κρήτη, η οποία παραδοσιακά -γιατί δύο χρόνια έχουμε φτάσει με την πανδημία, οπότε έχουμε στατιστικά 3ου έτους πλέον-έχει τα καλύτερα στατιστικά από πλευράς αριθμού θανάτων ανά 100 χιλ. πληθυσμού. Αλλά τα κρούσματα δεν πέφτουν ενώ πέφτουν σε άλλες περιοχές, στο νησί δεν συμβαίνει αυτό».

Ο κ. Κτενιαδάκης σημείωσε πως το στέλεχος Όμικρον 2, είναι αρκετά μεταδοτικό ακόμη περισσότερο και από το στέλεχος Όμικρον. «Στην Κρήτη η χαλάρωση εφαρμόστηκε σχεδόν κατευθείαν. Μόλις είπαμε να βγουν οι μάσκες, βγήκαν εντελώς οι μάσκες. Ξαφνικά λειτούργησε και αυτό και με δεδομένο, αυτές τις ημέρες που ήταν μέρες αποκριών και υπήρχε μεγαλύτερη επαφή με οικογένειες. Είδαμε την έκρηξη, που είναι δυσανάλογη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καλούμαστε να διαχειριστούμε συνολικά όλοι μας, ανθρώπους που νοσούν, που εδώ και 2,5 χρόνια πρόσεχαν, είναι εμβολιασμένοι και νοσούν από την Όμικρον 2».

Πρόσθεσε δε, πως σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα που το νησί ήταν σε καλά επίπεδα, τώρα είναι σε χειρότερα. «Αυτό είναι κάτι πολύ περίεργο, πως μια περιοχή που ήταν σχετικά ελεγχόμενη και υπήρχε μια ροή συγκεκριμένη, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή χαλάρωσαν τα μέτρα και ειδικά η πόλη του Ηρακλείου έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα της».

Όσον αφορά τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 7 άνθρωποι. «Από πλευράς μονάδων, έχουμε μια αποκλιμάκωση, περιμέναμε αποκλιμάκωση σημαντική, οι νοσηλείες που έχουμε είναι 31 στις κλινικές κορωνοϊού. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια κλινική αντί για δύο που έχουμε τώρα, να δώσουμε τις άδειες στο προσωπικό που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε. Αυτή τη στιγμή, ομολογώ ότι με την κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη, όσον αφορά τις νοσηλείες, δεν μπορούμε να κάνουμε όσα θέλαμε».

Κλείνοντας, ο κ. Κτενιαδάκης ανέφερε πως σίγουρα φέτος η γρίπη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές, θα είναι σε έξαρση. «Γιατί τα μέτρα που ίσχυαν τότε, ειδικά η χρήση μάσκας, εξαφάνισε σχεδόν τη γρίπη στη χώρα. Οι περισσότεροι υγειονομικοί έχουν κάνει το εμβόλιο όχι όμως όπως χρόνια πριν. Δεν είναι τέτοιοι οι ρυθμοί και για τους υγειονομικούς. Οπότε οι εμβολιασμοί του πληθυσμού θα είναι χαμηλή. Η κινητικότητα στα ΤΕΠ, είναι σχετικά ελεγχόμενη, δεν βλέπω μια μεγάλη άνοδο του αριθμού αλλά δεν αποκλείω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα και με την παράταση των καιρικών φαινομένων στο Μάρτη, να είναι έντονα, δεν αποκλείω ότι θα υπάρχει μια μικρή άνοδος των περιστατικών της γρίπης».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα