Ηράκλειο: Η ακρίβεια πλήττει αγρότες και παραγωγούς – Εγκαταλείπουν τα χωράφια τους

Πρέπει να διαβάσετε

Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί ο αγροτικός τομέας της Κρήτης, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό θέμα ως προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι αγρότες όπως σπόροι, λιπάσματα ή σκευάσματα φυτοπροστασίας καθώς έχουν αυξηθεί έως και 100%. «Κάποια από αυτά είναι δυσεύρετα ή για να τα προμηθευτούμε πρέπει να καταβάλουμε το αντίτιμο μετρητοίς, στον αντίποδα έχουμε τις χαμηλές τιμές των προϊόντων στην αγορά, γιατί επειδή είμαστε καταναλωτές και πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, βλέπουμε πως πωλούνται τα δικά μας προϊόντα και ποια είναι η διαφορά σε σχέση με την τιμή χονδρικής στην τιμή λιανικής».

Όπως σημείωσε ο κ. Ορφανουδάκης, όλα αυτά τα προβλήματα σφίγγουν περισσότερο τη «θηλιά» στο λαιμό του παραγωγού. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές συγκυρίες, δύσκολες, σε μια καλλιεργητική σεζόν και δυστυχώς οδεύουμε προς το τέλος. Νομίζω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό και επειδή σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα είναι δύσκολη η χρονιά στο ξεκίνημα της. Δεν θα μας βρει προετοιμασμένους, δεν θα έχουμε τα εφόδια τα οικονομικά για να ανταπεξέλθουμε και αυτό είναι ένα κάλεσμα προς την πολιτική ηγεσία, να σταθεί στο πλευρό μας για να παραμένουμε κι εμείς στα χωράφια, στη γη μας και να μην υπάρξουν προβλήματα στη διατροφική αλυσίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, αρκετοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια τους καθώς δεν διαθέτουν τα χρήματα πολλές φορές ούτε για να προμηθευτούν τους σπόρους που θα φυτέψουν. «Δεν έχεις άλλη επιλογή, οι προμηθευτές δεν μπορούν πλέον να συνεισφέρουν, διότι είναι πρόβλημα συνολικότερο της αγοράς οπότε πλέον είναι δύσκολη η κατάσταση. Νομίζω ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, από την κυβέρνηση καλώς έγιναν, όμως όσον αφορά την φυτική παραγωγή δεν έχουμε δει κάτι ακόμη και αυτό είναι μια κραυγή αγωνίας, ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει γιατί το διάστημα που θα ξεκινήσουμε στη νέα σεζόν είναι μικρό και δεν θα είναι καλά τα πράγματα».

Μάλιστα, επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τυχόν ελλείψεις καθώς οι καλλιέργειες είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο και το Μάιο. «Βλέπουμε πως και η αγορά σε τοπικό επίπεδο ανατροφοδοτείται κανονικά, επειδή το νησί μας έχει τη δυνατότητα να παράγει τους 12 μήνες του χρόνου προϊόντα. Αυτοί που προετοιμάζονται να φυτέψουν τώρα φρούτα, λαχανικά ή κάτι άλλο, θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά αλλά πιθανόν θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα τα καταφέρουν να καλλιεργήσουν. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρξει κάποια στιγμή, έλλειψη προϊόντων στην διατροφική αλυσίδα».

Ο κ. Ορφανουδάκης ανέφερε πως ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι η τιμή των αγροτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που όπως όλα δείχνουν, έχει πάρει την… ανιούσα. «Αυτό το βάζουμε συνεχώς στα αιτήματα μας προς επίλυση, έχει να κάνει με τη διατροφή της αλυσίδας μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή υπάρχει ο μεσάζοντας που πολλές φορές αισχροκερδεί με αρνητικές συνέπειες στα δύο άκρα. Όλοι παρακολουθούμε τις τιμές στα δημοπρατήρια του νησιού και τις τιμές που βλέπουμε στα ράφια, υπάρχουν αποκλίσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως νόμιμο κέρδος».

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που θα φέρει αποτελέσματα στο πρόβλημα αυτό. «Ακούμε ότι έπεσε πρόστιμο αλλά δεν ξέρουμε αν έχει να κάνει με τις τιμές ή οτιδήποτε άλλο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτό που ζούμε, το καταλαβαίνουμε αλλά δεν γίνεται κάτι, δεν μιλάμε για αγορές που είναι στο υπόλοιπο κομμάτι της χώρας. Μιλάμε για το νησί μας, οι τιμές αυτές πολλές φορές είναι ακριβότερες από τις τιμές της Αθήνας, που μεσολαβεί η θάλασσα και τα μεταφορικά είναι πρόβλημα».

Κλείνοντας, ο κ. Ορφανουδάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εργατών γης, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στους αγρότες. «Πολλές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εξαγωγή των προϊόντων, που παράγουμε στο νησί μας δεν θα δραστηριοποιηθούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μη μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας που θα παράξουμε και όλο αυτό καταλαβαίνουμε τι θα φέρει».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα