Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Η ακρίβεια «χτυπά» τις τρίτεκνες οικογένειες – Πώς θα επηρεαστεί το δημογραφικό ζήτημα

Πρέπει να διαβάσετε

Η ακρίβεια «χτυπάει» τις τρίτεκνες οικογένειες της χώρας, με τους εκπροσώπους να ζητούν μέτρα στήριξης τόσο για την κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά αλλά και για το δημογραφικό ζήτημα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Ηρακλείου Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα αλλά στα όσα συζητήθηκαν.

«Στο δημογραφικό βουλιάξαμε, δεν βουλιάζουμε γιατί από το 1992 μέχρι σήμερα, που τότε έγινε πρόταση από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, δεν έχει γίνει τίποτα. Θέσαμε σαν πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρουμε, είναι οι τρίτεκνοι να ενσωματωθούν με τους πολύτεκνους για να δώσουμε κίνητρο σε όσους έχουν δύο παιδιά να κάνουν το τρίτο. Αν ακούν από την κυβέρνηση, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση, συναντηθήκαμε και μας υποσχέθηκε ότι εφόσον γίνει πρωθυπουργός αυτό θα το προχωρήσει, δεν έχει γίνει κάτι ακόμη και ευελπιστώ να μην το ξεχάσει. Γιατί σαν Κρητικός που είναι, πρέπει να το κάνει πράξη» τόνισε ο κ. Αχλαδιανάκης.

Ο κ. Αχλαδιανάκης μίλησε για την συνάντηση του, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως του μετέφερε την εκτίμηση, πως η λύση του δημογραφικού είναι στα «χέρια» των νέων παιδιών. «Τα παιδιά δεν παντρεύονται σήμερα, θα κάνουν άλμα προς τα πίσω. Γιατί δεν παντρεύονται; Γιατί δεν έχουν εργασία και όσοι μπορούν να βρουν, που βρήκαν; Στο εξωτερικό. Πετύχαμε να φύγουν 500 χιλ. νέοι, να ζήσουν στην Ευρώπη, να γεννήσουν εκεί, με ποσοστά να επιστρέψουν πίσω, απειροελάχιστα. Σήμερα επικεντρώσαμε την προσοχή μας, στο πως ένα παιδί, πρέπει να παντρεύεται και υπάρχει η πρόταση, ότι πρέπει να φτιαχτούν κατοικίες μέσα από το ταμείο στήριξης της Ευρώπης, και ήδη το εφαρμόζει η Ισπανία και η Πορτογαλία, χιλιάδες σπίτια θα ανεγερθούν και εμείς λέμε για 100, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Να λύσουμε αυτό το θέμα, της εργασίας και της ασφάλειας».

Όπως εξήγησε ο κ. Αχλαδιανάκης πριν από 10 χρόνια, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να διοριστούν στον τόπο καταγωγής τους και χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ. «Τους έδωσαν αυτό το κίνητρο, αφού πήραν ένα πτυχίο, είχαν την ικανότητα να διδάξουν αλλά αφού προσέφεραν στον τόπο μας με τα παιδιά τους, πρέπει να τους βοηθήσουμε να τα μεγαλώσουν. Είδαμε ότι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στους πολύτεκνους, ήταν οι εκπαιδευτικοί. Ερχόμαστε και καταργούμε αυτό το κίνητρο, σταμάτησαν να κάνουν παιδιά οι εκπαιδευτικοί. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να δώσει τροφή και να δουν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σήμερα».

O κ. Αχλαδιανάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, λόγω της ακρίβειας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθηθούν. «Παλαιότερα κάναμε διανομές, με ουρές ανθρώπων γιατί μοιράζαμε τρόφιμα και πολλά άλλα. Άρχισαν με τα εισοδηματικά κριτήρια, να το πετσοκόβουν αυτό, εκεί που μοιράζαμε σε 2,5 χιλ. οικογένειες και πηγαίναμε στο δρόμο των Μοιρών, σε μεγάλες αποθήκες για να τα διαχειριστούμε, σήμερα έχουν εντάξει την κατώτατη φτώχεια στο πακέτο αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε 150 οικογένειες, γιατί είμαστε φορείς διανομείς και δεν είναι όλοι τρίτεκνοι. Μέσω ΚΕΑ μπορούν να υπαχθούν πολλοί, βλέπουμε σήμερα ότι έχει ενταθεί το φαινόμενο αυτό και όταν μας πάρουν τηλέφωνο, θα μας ρωτήσουν πότε θα μοιράσετε τρόφιμα; Όσον αφορά το πετρέλαιο, τη βενζίνη, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους και διακοπές να πάνε, πάλι θα είναι τεράστιο το κόστος αν συνδυάσει κανείς τους μισθούς και τις συντάξεις».

Κλείνοντας, ο κ. Αχλαδιανάκης επεσήμανε πως στη σημερινή συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη, τονίστηκε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πιέζει προκειμένου αυτές οι κατοικίες που φτιάχνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, να έρθουν και στην Ελλάδα.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα