Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αύξηση της τάξης του 433% του ιικού φορτίου στα λύματα του Ηρακλείου η καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα Ψαρουλάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη η κα Ψαρουλάκη τόνισε πως η αύξηση «δεν αιφνιδίασε», αφού έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες, δεν ίσχυαν επιπλέον μέτρα το προηγούμενο διάστημα ενώ και πολλές δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους. «Ενώ υπήρχε το Σεπτέμβρη και το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη μια καλή εικόνα, με πολύ χαμηλά φορτία συγκέντρωσης του ιού στα λύματα από τα μέσα Οκτωβρίου άρχισε να αυξάνεται», σημείωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία συμπλήρωσε πως «η αυξητική τάση συνεχίζεται και παρόλο που ξεκινούσε από μια χαμηλή αφετηρία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, περίπου στις τιμές που μας έδιναν οι μετρήσεις τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου».

Πως όμως μεταφράζεται πλέον αυτή η αυξητική τάση στα λύματα; Η κα Ψαρουλάκη τόνισε πως πλέον ο «τρόπος» αγάγνωσης του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έχει αλλάξει και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στον εμβολιασμό των πολιτών. «Μέχρι τώρα υπήρχε ένας τρόπος να γίνεται η ανάγνωση στα λύματα ο οποίος μάλλον αλλάζει τώρα. Συνήθως όταν είχαμε αυξήσεις στα λύματα μετά από μια εβδομάδα είχαμε αυξήσεις στις μολύνσεις και μετά από 10 ημέρες ίσως και περισσότερο είχαμε αύξηση στις νοσηλείες και σε νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και πίεση του συστήματος υγείας. Αυτό παρατηρούμε ότι δεν συμβαίνει τώρα. Παρόλο που η αύξηση αυτή στο ιικό φορτίο αποτυπώνεται και σε νέες μολύνσεις παρόλα αυτά δεν αποτυπώνεται σε αύξηση σε νοσηλείες είτε σε απλές κλίνες είτε σε κλίνες ΜΕΘ covid . Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του φραγμού στη διασπορά του ιού που βάζει ο εμβολιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Ψαρουλάκη τόνισε μάλιστα πως αν οι τιμές αύξησης των λυμάτων που καταγράφονται σήμερα, καταγράφονταν τον περασμένο Μάρτιο τότε η πίεση στα νοσοκομεία του νησιού θα ήταν πολύ μεγάλη.

Ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος βοηθά έτσι ώστε οι μετρήσεις στα λύματα να μην δημιουργούν τόσο μεγάλη ανησυχία, είναι το γεγονός ότι οι ηλικίες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες και συνήθως είναι η πλειοψηφία στις ΜΕΘ ή και στις κλινικές covid, δηλαδή οι άνθρωποι πάνω από 60 – 65 ετών, είναι εμβολιασμένοι σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό στην Κρήτη.

Η ίδια χαρακτήρισε «κλειδί» τον εμβολιασμό για την πορεία της πανδημίας στο νησί. «Το ζητούμενο είναι το πως θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Οι τιμές στα λύματα λένε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, τον θέμα είναι πως θα μας βρει ο ιός. Θα μας βρει έχοντας πάρει τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουμε, εμβολιασμένους ή χωρίς την προστασία που το εμβόλιο μπορεί να μας παρέχει;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο μάλιστα πως η αύξηση των τιμών στα λύματα του Ηρακλείου ήδη αποτυπώνεται στα κρούσματα τα οποία τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται η κα Ψαρουλάκη σημείωσε πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα, σαν ανάσχεση της διεύρυνσης της διασποράς του ιού, κυρίως όμως να μην εφησυχάζουμε και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό ανεμβολίαστων, αυτοί οι άνθρωποι ειδικά οι μεγάλες ηλικίες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, τα παιδιά τους, οι δικοί τους έτσι ώστε να μην τους βρει ο ιός ανεμβολιαστους. Έτσι λοιπόν πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς και την τρίτη δόση», ανέφερε χαρακτηριστικά κει κατέληξε: «Χρειάζεται προσοχή. Και ο εμβολιασμένος πρέπει να φοράει μάσκα. Όταν ο ιός κυκλοφορεί, ας του βάλουμε εμπόδια πολλά».