Ηράκλειο: Γέμισε σχολικά λεωφορεία η πλατεία Ελευθερίας!

Πρέπει να διαβάσετε

Σε διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα οι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί πανελλαδικά, με την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο να γεμίζει σχολικά λεωφορεία.

Οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου διαμαρτύρονται για «τα προβλήματα που προκύπτουν από τα νομοθετήματα της ελληνικής πολιτείας καθώς και από την επιλογή αυτής να μην φροντίζει να επιλύσει τα ζητήματα που προκύπτουν στις δομές και αφορούν τη λειτουργία τους». 

Μάλιστα σε κοινή επιστολή τους προς τους γονείς το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ και το Προεδρείο του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ αναφέρουν:  «ο κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των νέων συσσωρευμένων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής πολιτείας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί:

συμμορφώνονται και ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία τους.

διαθέτουν χώρους πιστοποιημένους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αδειοδότησης (κτιριολογικά, υγειονομικά κ.ά.), καταρτισμένο παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό προσωπικό

παρέχουν διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, ψυχολογική υποστήριξη και πρώιμη παρέμβαση σε όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2021-2022 και στο πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών», φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας και απασχολώντας 18.000 εργαζόμενους.

σε μεγάλο ποσοστό, εκπροσωπούνται από γυναίκες, οι οποίες εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Πάραυτα η πολιτεία επιλέγει την εφαρμογή νόμων όπως:

Νταντάδες της Γειτονιάς
Ο μη πιστοποιημένος ρόλος των «Νταντάδων της Γειτονιάς» σε συνδυασμό με την ίδρυση προσεχώς mini παιδικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς, όμως, κτιριολογικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους της λειτουργίας για τον θεσμοθετημένο, νομίμως αδειοδοτημένο και συστηματικά ελεγχόμενο από κρατικούς φορείς Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας
Ο υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας,ο οποίος ως ρόλος θεσμοθετήθηκε και πρέπει να υπάρχει σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό, αφήνει νομικά ακάλυπτο κάθε ιδιοκτήτη και τον συνεργάτη του ο οποίος ενδεχομένως θα διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο, σε κάθε επιβουλή ή κακή προαίρεση ενός πολίτη.

Ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο
Μια νέα διαδικασία συνδεόμενη με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα χρησιμοποιεί «barcode-ραβδοκώδικες» για την επιβεβαίωση της παρουσίας του παιδιού η οποία θα δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Σημειώνεται η ήδη επιβαρυμένη λειτουργία από τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας.

Πρόγραμμα «Κυψέλη»
Η φιλοσοφία του νέου προγράμματος «Κυψέλη» το οποίο αφορά την ύπαρξη ενός κοινού ωρολογίου προγράμματος για όλη την Ελλάδα, θα επηρεάσει δραματικά και στην ουσία θα καταργήσει την ποικιλομορφία των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Ενημερωτικές εγκύκλιοι
Μετά το 2017 προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην απαιτητική καθημερινότητα χωρίς να μας κοινοποιούνται ενημερωτικές εγκύκλιοι για λειτουργικά ζητήματα. Αυτό προκαλεί αφενός τριβές με ελεγκτικούς φορείς και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε εκείνους να ερμηνεύουν κατά περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο.

Κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό να γνωρίζεται ότι οι 1.690 ιδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ παραμένουν εδώ και 4 μήνες ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, ενώ παρέχουν από την πρώτη ημέρα τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα παρά τις δικές μας πολλές προσπάθειες και συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και με την ΕΕΤΑΑ (Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος) δεν υπάρχει σαφή διαβεβαίωση για τον χρόνο εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων τους.

Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τόσο πολύ, που πολλοί συνάδελφοι πανελληνίως δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά, να βάλουν καύσιμα στα σχολικά, να αγοράσουν πετρέλαιο για να θερμάνουν τους χώρους και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Με τις παραπάνω επιλογές η πολιτεία δεν υποστηρίζει την παροχή υπηρεσιών των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά αντίθετα τις δυσκολεύει και τις επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που απειλείται η βιωσιμότητά τους. Για όλους τους προηγούμενους λόγους αποφασίσαμε να προβούν οι ιδιοκτήτες των Βρεφονηπιακών Σταθμών σε γενικευμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν η απεργία) σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους 67.000 ωφελούμενους γονείς και να κοινοποιήσουν προς κάθε αρμόδιο την αγωνία τους για τη συνέχιση της λειτουργία των δομών τους. Πολύ περισσότερο διότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι δομές μας στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις κυβερνήσεις στην κοινωνική τους πολιτική.

Ζητούμε λοιπόν τη δική σας κατανόηση και υποστήριξη, διότι όλοι εσείς γνωρίζετε τις τεράστιες καθημερινές μας προσπάθειες, την αγάπη μας προς τα παιδιά σας τα οποία είναι και δικά μας παιδιά, όπως επίσης διότι μας τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα