Ηράκλειο: Εξοικονόμηση ενέργειας, πρωτόκολλα covid και στη μέση τα… σχολεία

Από την μία η ενεργειακή κρίση και οι οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και κατ΄ επέκταση στα σχολεία και από την άλλη τα πρωτόκολλα Covid.

Τα μέτρα στα σχολεία μπορεί να είναι προαιρετικά μέχρι τώρα και ο καλός αερισμός των σχολικών αιθουσών να θεωρείται αυτονόητος αφού ειδικά στην Κρήτη το καλοκαίρι καλά κρατεί, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται σίγουροι πως όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα τα κρούσματα θα αυξάνονται και ειδικά στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Χειμώνας με ανοιχτά -λόγω κορωνοϊού- ή κλειστά -λόγω οδηγιών για την εξοικονόμηση ενέργειας- παράθυρα στα σχολεία, είναι το ερώτημα που προκύπτει εύλογα.

«Βασική προτεραιότητα είναι ο καλός εξαερισμός των σχολικών αιθουσών», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μίρκα Οικονομοπούλου ο Επόπτης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης.

«Μια ανακύκλωση του αέρα σε μια σχολική αίθουσα, 12 φορές την ώρα μπορεί να επιφέρει 99,9% μείωση της πιθανότητας κάποιο παιδί να κολλήσει», εξήγησε.

Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε κάθετος πως αυτή η οδηγία δεν μπορεί να πάψει να ισχύει. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν μπορεί να παραβλεφθεί αυτό το πρωτόκολλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια τα σχολεία αυτή τη στιγμή βασίζονται σε φυσικό εξαερισμό που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα. Από την άλλη σιγά σιγά το χειμώνα θα πρέπει να δουλεύουν τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά», συνέχισε ο κ. Παπαδάκης και σημείωσε πως υπάρχει λύση και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης την έχει από καιρό προτείνει. «Θα πρέπει τα σχολεία να εξοπλιστούν είτε με φορητά είτε με κεντρικά συστήματα καθαρισμού του αέρα που έτσι δεν θε έχουμε μεγάλη ενεργειακή απώλεια».

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί και τις ανάγκες της δημόσιας υγείας αλλά και να βρεθεί λύση με το ενεργειακό κόστος», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Δεν θα γίνουν «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των μαθητών, τόνισε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA o διευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηράκλειου, Μανώλης Μπελαδάκης. «Θα υπάρξει ο σωστός αερισμός αλλά δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά το μαθητή. Θα φροντίσουμε να είναι σε ένα περιβάλλον σωστό, να προστατεύεται. Θεωρούμε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, έχουν ήδη γίνει ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί επιπλέον επιχορήγηση στους Δήμους, για την κάλυψη σε πετρέλαιο των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε, δεν θέλουμε να κινδυνέψουν οι μαθητές ούτε από τον κορωνοϊό, ούτε από το κρύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα