Ηράκλειο: Εξελίξεις ίσως και μέσα στην ημέρα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές στην εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Ηράκλειο, παρουσία βουλευτών του νομού, όπου τέθηκαν «επί τάπητος» τα προβλήματα της εστίασης, με τους επιχειρηματίες να ζητούν μέτρα στήριξης λίγο πριν ξεκινήσει και η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη σημείωσε πως οι εξελίξεις τρέχουν και τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολλά.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν μεγάλος όχι μόνο στην ψυχολογία του κόσμου που έχει επηρεαστεί πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει οικονομικό ζήτημα και στους ανθρώπους που καταναλώνουν και έχουν κακή ψυχολογία, φοβούνται, ακούν ότι τα κρούσματα είναι πολλά, επηρεάζονται όταν βρίσκονται σε μεγάλα μαγαζιά. Όλα αυτά επηρεάζουν και δεν ξέρουμε πως ο κόσμος θα αντιδράσει» τόνισε η κα. Αντωνακάκη.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το ζήτημα που έχει προκύψει με την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, με την κα. Αντωνακάκη να τονίζει πως το θέμα θα φτάσει μέχρι και την Αθήνα, όπου όλα τα σωματεία της Κρήτης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση αναφορικά με το νομικό πλαίσιο και να ζητήσουν λύσεις.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους καταστηματάρχες είναι η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπου η κα. Αντωνακάκη σημείωσε ότι ακουγόταν πολλά σενάρια όπως το ότι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν καθώς, «μπορεί να λέγονται επιστρεπτέες όμως θα γίνονταν κάτι σαν επιχορηγήσεις, γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν πήραν τα χρήματα. Οπότε κάποια μικρά ποσά που πήραμε, είναι λάθος να τα γυρνάμε πίσω, εδώ κοιτάμε πως θα βγάλουμε την σεζόν για να καλύψουμε τα προηγούμενα. Κάθε φορά λένε, ότι θα πληρώνουμε διαφορετικό λογαριασμό ανάλογα με τις επιστρεπτέες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό».

Κλείνοντας, η κα. Αντωνακάκη ανέφερε πως σήμερα συζητιέται στην Αθήνα το θέμα αυτό και υπάρχουν πιέσεις προς την κατεύθυνση να μην ξεκινήσει η αποπληρωμή στις 29 Ιουλίου και να επανεξεταστεί το ζήτημα. «Ίσως υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στην ημέρα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα