Για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τις εξελίξεις μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν εκ νέου συσκέψεις με την Ένωση Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου, καθώς είχαν στείλει και σχετικό αίτημα για την παράταση της προθεσμίας της πλατφόρμας όπως και οι δύο δήμαρχοι της περιοχής. «Σήμερα, βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει η παράταση που θα επιτρέψει στους πολίτες από τις σεισμόπληκτες περιοχές, να καταθέσουν τα αιτήματα τους μέχρι τέλος του μήνα. Ουσιαστικά ποιοι έχουν δικαίωμα; Έχουμε προσκαλέσει να μπουν στην πλατφόρμα τους πολίτες, που για κάποιο λόγο δεν είχαν καταφέρει να υποβάλλουν τις αιτήσεις κατά τις πρώτες δύο φάσεις, οι πολίτες που είχαν διευθετήσει μια σειρά από ζητήματα κληρονομικών θεμάτων που είχαν, ώστε να υποβάλλουν επικαιροποιημένα δεδομένα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Άρα αυτό έγινε την περίοδο που είχε προηγηθεί του ανοίγματος της τρίτης φάσης της πλατφόρμας και φυσικά οι πολίτες που θέλουν να μπουν στην πλατφόρμα εκ νέου και να τροποποιήσουν, να αλλάξουν τη δήλωση τους, να αλλάξουν το έγγραφο που πρέπει να ανεβάσουν. Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις τα έγγραφα δεν ήταν αυτά που ανταποκρινόντουσαν στο αίτημα, έτσι οι πολίτες μπορούν να ανεβάσουν το σωστό έγγραφο ή στις περιπτώσεις που επιθυμούν μπορούν να αποσύρουν το αίτημα τους, γιατί έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, έχουν διατεθεί και έχουν χορηγηθεί άμεσα 45 εκ. σε 5 χιλ. πολίτες που είχαν κάνει αιτήσεις. «Αναφέρομαι στους 5 χιλ., όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να είναι περισσότερα τους ενός κτιρίου που έχει πάθει ζημιά, οπότε είναι αρκετές οι περιπτώσεις που η στήριξη της πρώτης Αρωγής έχει διοχετευθεί στους πολίτες. Ήδη τις πρώτες δύο εβδομάδες, από την έναρξη της τρίτης φάσης έχουν γίνει μέχρι τώρα 2.190 οριστικοποιημένες αιτήσεις και άλλες 262 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, μένουν ανοιχτές δηλαδή για να ολοκληρωθούν από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, τρέχει η διαδικασία της κατάθεσης των φακέλων και αυτό είναι που προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει, ώστε με τα χρήματα που έχει πάρει από την πρώτη Αρωγή, να έρθει σε επικοινωνία και με τους ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς που θα επιληφθούν τους φακέλους τους, ώστε να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Θυμίζω, ότι δρομολογείται για μια μεγάλη περίοδο να υπάρχει στο νομό Ηρακλείου, στην περιοχή του σεισμού, γραφείο οπότε εκεί να γίνεται ο έλεγχος των φακέλων για να προχωράει γρήγορα η διαδικασία. Υπάρχει μια διαδικασία πρόσληψης 30 πολιτικών μηχανικών που θα στελεχώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το γραφείο του Ηρακλείου, ώστε οι συμπολίτες μας να καταθέσουν τους φακέλους και να πάρουν τη χρηματοδότηση που είναι μεγαλύτερη της πρώτης Αρωγής, για να επισκευάσουν τα σπίτια τους και αν χρειαστεί να τα χτίσουν ξανά».
Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως όσον αφορά τη διαδικασία χτισίματος, έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση και θα συνεχιστεί προς τους δήμους, ώστε το κόστος κατεδάφισης των σπιτιών σε περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι, να γίνει από τους δήμους ενώ μέχρι πρότινος αυτό ήταν κάτι που επωμιζόταν ο πολίτης. «Απαλλάσσουμε και από αυτό, τον πολίτη και το κόστος θα το χρηματοδοτήσει το κράτος, μέσω του δήμου που θα αναλάβει την κατεδάφιση. Είναι κάτι που κάναμε και στους πρόσφατους σεισμούς τόσο στη Σάμο όσο και στο Δαμάσι, όπου ενεργοποιήσαμε όλα αυτά τα μέτρα που κατά την προηγούμενη περίοδο, πριν τη διετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχαν».
Επεσήμανε δε, πως το γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος κατακερματισμός ιδιοκτησίας και σε ένα κτίριο πολλές φορές, μπλοκάρει μια διαδικασία, παρόλο που οι σχετικές διατάξεις και οι επιμέρους διαστάσεις αυτών, επιτρέπουν να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. «Για το λόγο αυτό, έχουμε αρχίσει παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο, παρέχει την ευχέρεια για να προχωρήσουν οι δήμοι, π.χ. στη Σάμο από την αρχή και μέχρι και οι υπηρεσίες των δήμων αλλά και οι δημοτικοί άρχοντες, να εναρμονιστούν και να αποδεχθούν το θεσμικό πλαίσιο, γιατί καμία φορά όταν υπάρχει αντίδραση από τον ένα ή τον άλλον, είναι κάπως επιφυλακτικός ο δήμαρχος να προχωρήσει. Έχουμε διασφαλίσει το θεσμικό πλαίσιο ωστόσο έχει ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών ώστε όπου υπάρχουν περαιτέρω ανάγκες ενίσχυσης της θέσης της δημοτικής αρχής για να προχωρήσει το έργο αυτό, θα γίνει τις επόμενες ημέρες, είναι μια άσκηση που τρέχει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, που ήταν μαζί μας τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη. Μέλημα μας είναι να προχωρήσει η διαδικασία κατεδαφίσεων».
O κ. Τριαντόπουλος τόνισε πως στους οικίσκους έχει γίνει από την πρώτη κιόλας στιγμή μια καλή δουλειά, ιδίως όσον αφορά τα σχολεία. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εξοπλίστηκαν με οικίσκους σχολικών αιθουσών τα σχολεία της περιοχής των δύο δήμων ενώ έγιναν και επισκευές από την KTYΠ, ένα κόστος κοντά στα 4 εκ. διοχετεύτηκε για όλες αυτές τις ανάγκες. Τις επόμενες ημέρες, υπάρχουν λίγες ανάγκες για οικίσκους – όπου οι πολίτες που δικαιούνται, υπάρχει διαδικασία φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, θα έρθουν και οι τελευταίοι οικίσκοι σε συνδυασμό με όσους έχουν έρθει και από ιδιώτες καθώς όπου υπάρχουν συνεισφορές ιδιωτών είναι καλοδεχούμενες σε όλη αυτή τη διαδικασία και στην Κρήτη, υπάρχει μεγάλη διάθεση συνεισφοράς από ιδιώτες οι οποίοι έχουν την καταγωγή τους από την περιοχή. Οπότε την επόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται και αυτό και φυσικά όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, δρομολογεί ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου».
Πρόσθεσε, πως ήδη η διάταξη που απαιτούταν πέρασε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή, οπότε θα βγει η πρόσκληση όπως είχε ανακοινώσει και ο Ειδικός Γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είχε σύσκεψη με τους τοπικούς επιχειρηματίες και παραγωγικούς φορείς. «Να καταθέσουν τα στοιχεία και τις αιτήσεις τους. Θα είναι μια άμεση επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις σε συνέχεια της πρώτης Αρωγής σε συνέχεια των φακέλων που αρχίζουν και καταβάλλονται προκαταβολές για τις επιχειρήσεις που είχαν πάθει ζημιές από το σεισμό, τώρα έρχεται η στήριξη, με επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα».
Κλείνοντας, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως χρηματοδότηση θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έχουν ζημιές από το σεισμό αλλά και αυτές που έχουν απώλειες από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του σεισμού. «Για παράδειγμα για μια περίοδο το κέντρο του Αρκαλοχωρίου είχε προβλήματα προσβασιμότητας, γιατί ουσιαστικά υπήρχε το κτίριο που δεν είχε κατεδαφιστεί. Ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχουν ζητήματα. Αυτά έρχεται να καλύψει η έκτακτη χρηματοδότηση μέσω επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους την περίοδο που έχουμε μπροστά μας».