Η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, τρείς αντιδήμαρχοι, στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου από την μια και από την άλλη νομικοί σύμβουλοι και μηχανικοί της Αρχιεπισκοπής αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, έθεσαν εκ νέου επί τάπητος το θέμα του δεσμευμένου ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής.
Κατά τη νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή, με προτροπή του Βασίλη Λαμπρινού, και η οποία χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική οι δύο πλευρές μετά από καιρό, συμφώνησαν για τα επόμενα κοινά τους βήματα με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Όπως έγινε γνωστό από κοινού Δήμος Ηρακλείου και Αρχιεπισκοπή, θα απευθύνουν επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας έκδοση βεβαίωσης που θα χαρακτηρίσει την εκκλησία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου γεγονός που θα βοηθήσει στην επίλυση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, κατά τη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, η Αρχιεπισκοπή κατανόησε το περίπλοκο της υπόθεσης, αλλά και την καλή θέληση που υπάρχει από πλευράς του Δήμου, να λυθεί το θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις τους.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός στο Creta24, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και υπάρχει διάθεση για συνεργασία, μεταξύ των δύο πλευρών. «Υπήρξε και σύγκλιση απόψεων με βάση τη νομιμότητα και από τις δύο πλευρές. Θεωρούμε ότι με την καλή πίστη των υπηρεσιακών, των αντιδημάρχων, με τις εντολές του Δημάρχου και την καλή πίστη της Αρχιεπισκοπής, θα βρεθεί σύντομα λύση και δίκαια για το πρόβλημα».
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, σημείωσε πως όλοι κατανόησαν το «περίπλοκο της ιστορίας» και συμφωνήθηκε από κοινού, η αποστολή μιας επιστολής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Οι διευκρινήσεις που θα δοθούν από το Υπουργείο, ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, που διαρκεί αρκετά χρόνια».
Υπενθυμίζεται, πως η Αρχιεπισκοπή από την πλευρά της υποστηρίζει πως η πολεοδομική νομοθεσία στην οποία βασίστηκε το διοικητικό δικαστήριο, για να αποφασίσει πρωτόδικα υπέρ της Αρχιεπισκοπής είναι συγκεκριμένη, οπότε η απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει, και καλή τη θέληση, θα έπρεπε να αποδεσμευτεί το ΑΦΜ, έως ότου βγει η δεύτερη απόφαση η οποία βάσει της νομοθεσίας όπως υποστηρίζεται θα είναι ακυρωτική ώστε να βρεθεί ένας τρόπος, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα κοινωφελή ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.