Ηράκλειο: Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες του τουρισμού για την ουκρανική κρίση – Οι χώρες «έκπληξη»

Πρέπει να διαβάσετε

Η ουκρανική κρίση προκαλεί φόβο και ανησυχία στους επιχειρηματίες του τουρισμού της Κρήτης, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, εξέφρασε  την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική σεζόν, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

«Έχουμε την κρίση της Ουκρανίας, που αφορά όλους τους τουρίστες. Θα υπάρχει μεγάλο θέμα γιατί αν κλείσουν την στρόφιγγα του αερίου, θα υπάρχει μεγάλο θέμα στην Βόρεια Ευρώπη. Τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και στον τουρισμό, οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Μην ξεχνάμε, ότι λόγω του κορωνοϊού, οι προκρατήσεις φέτος έχουν γίνει χωρίς προκαταβολές στα γραφεία, οπότε όλες οι κρατήσεις που γίνονται τώρα, δεν έχουν δώσει χρήματα οι πελάτες, οπότε με ένα τηλέφωνο την ακυρώνουν. Υπάρχει μια καλή τάση και είναι ικανοποιητική αλλά υπάρχει ένα θέμα» τόνισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Αισιόδοξα στοιχεία από τα slots στο αεροδρόμιο Ηρακλείου 

Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν αυτό του τουρισμού, καθώς πολλά θέματα μπορούν αν τον επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά. «Αυτή την εποχή όμως το αεροδρόμιο μας, μπορεί να ξεπεράσει και το 2019, όσον αφορά τα slots που δόθηκαν το Γενάρη και ολοκληρώθηκαν τον Φλεβάρη. Σε νούμερο αφιχθέντων αυτά δείχνουν τα στοιχεία για τις αφίξεις των αεροπλάνων. Τι θα γίνει με την Ρωσία, την Ουκρανία, τι θα γίνει γενικά, είναι στοιχεία που δεν μπορώ να τα αναλύσω αλλά ούτε και μπορώ να σκεφτώ τι θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο».

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι στιγμής η ουκρανική κρίση δεν έχει επηρεάσει κάποιο δρομολόγιο και δεν υπάρχουν ακυρώσεις. «Υπάρχει μια γενική ανακατωσούρα, με το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας αλλά ο αεροπορικός χώρος, δουλεύει κανονικά δεν υπάρχει κάτι».

Θέλουν να ξεκινήσουν καθημερινές πτήσεις από το Καζακστάν 

Όπως σημείωσε ο κ. Πλιάκας για τις πτήσεις τσάρτερ, υπάρχουν τέσσερις αφίξεις για τις 6 Μαρτίου, ωστόσο από αυτές θα γίνει μια πτήση στις 6 Μαρτίου και συνεχίζει στις 13 Μαρτίου. «Έχω κάποιες πτήσεις παραπάνω 15 Μαρτίου και μπαίνουμε στη σεζόν 27 Μαρτίου που έχω από Ισραήλ, Γερμανία και ανοίγουν περισσότερα ξενοδοχεία μετά την 1η Απριλίου. Οπότε ανάλογα πάνε και οι πτήσεις, αυτό το διήμερο, από την Παρασκευή, προσπαθούν να επικοινωνήσουν από το Καζακστάν. Παρότι υπάρχει μια κρίση θέλουν να ξεκινήσουν πτήσεις, μια κάθε μέρα από δύο προορισμούς, από το Καζακστάν και ψάχνουν slots που από χώρες εκτός Ε.Ε. είναι σχεδόν γεμάτα, υπάρχουν ελάχιστα και σε λίγο άσχημες ώρες, υπάρχει ενδιαφέρον αλλά θα δούμε».

H Lufthansa ξεκινάει τακτικά δρομολόγια από 27 Μαρτίου και η Transavia πετάει από Άμστερνταμ. Έπειτα η Cyprus πετάει από την Κύπρο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και από το Άμπου Ντάμπι, όπου έχουν πάρει slots για καθημερινά δρομολόγια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Κλείνοντας, ο κ. Πλιάκας σημείωσε πως το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τους τουρίστες, τη φετινή σεζόν. «Συντηρούμε, φτιάχνουμε μέχρι το τέλος και θα κάνουμε το σταυρό μας να μην έχουμε βλάβες. Ο κόσμος, ο απότομος δημιουργεί υπερφορτώσεις στα συστήματα. Εμείς αισιοδοξούμε, και πιστεύω ότι θα πάμε καλά».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα