Ηράκλειο: Ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους για τις απάτες

Οδηγίες σε ηλικιωμένους για να προστατευθούν και να μην πέφτουν θύματα απάτης έδωσε αστυνομικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων που βρίσκεται στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Μία εκδήλωση την οποία όπως ανέφερε και η κοινωνική λειτουργός Πόλυ Αγοράκη, τα άτομα που επισκέπτονται το κέντρο περίμεναν με ανυπομονησία, καθώς πολλά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που έχουν πέσει θύματα απάτης από επιτηδείους. Ο αστυνομικός, που μίλησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς καθημερινά προκύπτουν όλο ένα και περισσότερο νέες μορφές εξαπάτησης και δεν πρόκειται μόνο για τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές απάτες.

Οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν και έθεσαν ερωτήματα προς το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, ενώ όπως αναφέρθηκε είναι μεγάλο το άγχος κυρίως για τις ηλεκτρονικές απάτες που καθημερινά καταγράφονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα.

Οι εκδηλώσεις αυτές υλοποιούνται με τη συνεργασία των κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες ομιλίες σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων σε Χανιά και Λασίθι.

Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης ηλικιωμένων υπάρχουν στο site της Ελληνικής Αστυνομίας https://bit.ly/3Gb8Jv1. Ειδικότερα όπως τονίστηκε:

  • Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
  • Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
  • Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
  • Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με το περιεχόμενο του παρόντος και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα