Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερά Μουσείων, βρέθηκε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου επαγγελματιών ξεναγών, Βαγγέλης Παπανικολάου. 

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου δέχεται 550.000 επισκέψεις, αφού διαθέτει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκθεμάτων του μινωικού πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή με βάση τα πρωτόκολλα επιτρέπονται 8 ή 5 άτομα σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με τα τετραγωνικά, ενώ η χωρητικότητα των λεωφορείων ανέρχεται σε 42 άτομα. Στην Κνωσσό επιτρέπονται 15 άτομα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν γίνεται να φτάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία 40 άτομα και να επιτρέπεται η είσοδος στα 10», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.

Αυτό που ζητούν στην ουσία οι επαγγελματίες ξεναγοί, είναι η εναρμόνιση των ατόμων στα λεωφορεία με τα άτομα που επιτρέπονται στους χώρους. 

«Πέρυσι τα πρωτόκολλα δεν ήταν τόσο αυστηρά και εν τέλει φάνηκε ότι τα κρούσματα από τον τουρισμό ήταν ελάχιστα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που ζητούν από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι για ολόκληρο το 2020 έλαβαν συνολικά 2.000 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα, για το 2021, έχουν λάβει ένα επίδομα 1.000 ευρώ.