Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο – ΕΛ.ΑΣ.: Περισσότερα από 130 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο τετράμηνο του 2023

Πρέπει να διαβάσετε

Ολοένα και αυξάνονται τα καταγγελλόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο, που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στο Creta24 ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου Κωνσταντίνος Ανθουλάκης, ήδη το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερα από 130 περιστατικά, μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Τον Οκτώβρη του 2022 ιδρύθηκαν σ’ ολόκληρη την επικράτεια δώδεκα γραφεία αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και μέσα σ’ αυτά και στο Ηράκλειο. Το γραφείο υπάγεται στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου και στελεχώθηκε με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό. Τα γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, εφτά μέρες τη βδομάδα.

Βασικός στόχος και άμεση επιδίωξη των γραφείων, αποτελεί η ομοιόμορφη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης, θυματοποίησης σε όλες τις μορφές βίας (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική αποστέρηση κ.α.). Αξιοσημείωτο είναι ότι με την ίδρυση του, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγραφεί είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν. 

«Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας λόγω της στρεσογώνου κατάστασης, της σύγχυσης και της ταραχής που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή λόγω της βίας που έχουν δεχθεί δυσκολεύονται να μιλήσουν ή ακόμα και φοβούνται. Για αυτόν το λόγο ιδρύθηκαν ειδικά γραφεία και στελεχώθηκαν με προσωπικό που ειδικεύεται στη διαχείριση του συγκεκριμένου είδους περιστατικών. Για να μιλήσει ένα κακοποιημένο άτομο δεν έχει να κάνει μόνο η στάση του δέκτη αλλά και ο χώρος που βρίσκεται. Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το θύμα θα πρέπει να το κάνει να αισθάνεται άνετα, ακόμα και ο χρόνος αναμονής αποτρέπει το θύμα να μιλήσει ή ακόμα και να το μετανιώσει. Και σ΄ αυτό το κομμάτι συμβάλλει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας αφού έχει ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προκειμένου να αισθάνεται άνετα το θύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανθουλάκης.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η αστυνομία έχει κληθεί να επέμβει στο ίδιο περιστατικό παραπάνω από μια φορά.  «Υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου το ίδιο το θύμα έχει έρθει δύο και τρεις φορές για να καταγγείλει εκ νέου τη κακοποίηση του από το δράστη. Σ’ αυτό το κομμάτι θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο η κοινωνία».

Ο κ. Ανθουλάκης ανέφερε και τους τρόπους με τους οποίος, το θύμα μπορεί να προχωρήσει στην καταγγελία. 

«Τα μέσα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ένα άτομο, αν έχει πέσει θύμα κακοποίησης είναι τα εξής: να καλέσει το 100, ειδικά αν βρίσκεται το περιστατικό σε εξέλιξη, αν δεν μπορεί να μιλήσει, να στείλει γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με: Ακριβή διεύθυνση – Ονοματεπώνυμο – Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από τον/τη σύζυγό μου»), να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή στο πλησιέστερο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπου υφίσταται για την πόλη του Ηρακλείου 2810274823, να καλέσει τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Ακόμα, είναι δυνατό να επικοινωνήσει και μέσω e-mail στην ηλ. διεύθυνση: sos15900@isitita.gr».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα