Κάθε χρόνο και… καλύτερα είναι το Ηράκλειο στην επάρκεια νερού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με τον Σωτήρη Μεταξά, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Δεικτάκης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε δεν παύει σε ορισμένα σημεία και περιοχές να εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης. «Χωρίζονται σε κάποιες κατηγορίες, όπως στην περιοχή των Βασιλειών, υπάρχει η γεώτρηση η οποία έχει συγκεκριμένα κυβικά, 90 κυβικά την ώρα. Κατά τους χειμερινούς μήνες δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, αντιμετωπίζουμε τους καλοκαιρινούς και αυτό είναι μια διαδικασία που όπως έχουμε ξαναπεί, πρέπει να σταματήσουν να αρδεύουν από το νερό της ύδρευσης. Είναι μάστιγα για την περιοχή».

Τόνισε δε, πως το νερό της ύδρευσης είναι για συγκεκριμένη χρήση και όχι για να γεμίζουν οι πολίτες τις… πισίνες τους. «Για να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε τη γεώτρηση στο Γιούχτα. Πρόσφατα που πήγε πάλι το συνεργείο της ΔΕΥΑΗ, ο εργολάβος που του έχει ανατεθεί η γεώτρηση, ο δήμος Αρχανών αντιδρά θεωρώντας ότι το νερό είναι δικό του και ότι εκείνος πρέπει να κάνει τη διαχείριση που θέλει. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από το δήμο Ηρακλείου, όπως και ο δήμαρχος έχει πει κατ’επανάληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να πηγαίνει σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Εμείς είχαμε στο πρόγραμμα να λειτουργεί η γεώτρηση αποκλειστικά για τη χρήση των Βασιλειών».

Σύμφωνα με τον κ. Δεικτάκη, είναι σε εξέλιξη το έργο που θα ενισχύσει την περιοχή της Φορτέτσας και θα λυθούν τα προβλήματα στον Αϊ Γιάννη, τις Μεσσαμπελιές σε συνδυασμό με τη γεώτρηση των Βασιλειών. «Θα λύναμε το πρόβλημα και θα είχαμε αποκαταστήσει στην υδροδότηση στις περιοχές αυτές».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δεικτάκης, διευκρίνισε πως η περιοχή των Βασιλειών δεν υδροδοτείται από το Φράγμα του Αποσελέμη. «Υδροδοτείται ο Μασταμπάς, η Αλικαρνασσός, ένα μεγάλο τμήμα του αστικού Ηρακλείου που καιρό τώρα δεν έχει πρόβλημα. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να κόψουμε τη ροή για να γίνει αντικατάσταση δικτύων. Υπάρχει ένα πρόβλημα στον Πρασσά, ένα φράξιμο στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Δεικτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν να πλένουν τα αυτοκίνητα τους και τις αυλές τους ενώ συνέστησε να είναι υπομονετικοί έως ότου περάσει αυτή η δύσκολη, λόγω καύσωνα, εβδομάδα. «Κάνουμε έκκληση στους δημότες ότι αυτές τις ημέρες να κάνουν λιγότερη χρήση και ορθολογικότερη, ώστε να επαρκεί για όλους. Διότι δυστυχώς γίνονται υπερκαταναλώσεις. Είναι λογικό έως ένα βαθμό λόγω του καύσωνα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι κατανοητό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει από χθες και ανεβάσαμε κατά πολύ την κατανάλωση από τον Αποσελέμη στα 200 κυβικά την ώρα. Θέλουμε να παρακαλέσουμε τον κόσμο να προσπαθήσει να καταναλώνει λιγότερο νερό».