Δόθηκε το «πράσινο φως» για την δημιουργία μαρίνας mega yacht στο Ηράκλειο!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως είναι εφικτό να γίνει ένα τέτοιο έργο.

«Δεν είναι τεράστιο με διεθνή στάνταρ, είναι με τέτοια στάνταρ που πρέπει να κριθεί, γιατί είναι ένα έργο που απευθύνεται στα mega yachts. Η χώρα μας είναι ξανά επιθυμητή, αυτό που καταφέραμε 2 χρόνια τώρα είναι όλοι οι επώνυμοι να θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και εκεί στηρίζουμε την επιτυχία μας. Το yachting περνάει μια αναγέννηση φέτος, η κρουαζιέρα – και με πολύ χαρά είδα δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Ηρακλείου, και το Ηράκλειο έχει επωφεληθεί το home porting, ο οργανωμένος τουρισμός είναι ένας τουρισμός που αγαπάει την Κρήτη, προτιμάει κατά 50% τη χώρα μας από την Ευρώπη. Αυτές είναι τεράστιες επιτυχίες δεδομένων των συνθηκών. Πρέπει να το διατηρήσουμε και ένα από τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα, είναι η έλλειψη υποδομών σε μαρίνες για σκάφη, καθότι έχουμε περισσότερα σκάφη από όσες θέσεις ελλιμενισμού. Έχουμε ξεκινήσει μια μελέτη για τις αλλαγές τις θεσμικές και άλλες που πρέπει να γίνουν, με πολύ χαρά άκουσα ότι το νομοσχέδιο μας για το καταδυτικό πάρκο που έκανε κάτι το αντίστοιχο πέρσι, ήδη έχει οδηγήσει σε 10 νέα καταδυτικά πάρκα στην Κρήτη. Ένα μεγάλο προϊόν που μπορεί να προσελκύσει πολύ εξειδικευμένο και καλό τουριστικά κόσμο. Συνεπώς είμαι χαρούμενος, ότι τα βήματα που κάνουμε βρίσκουν ανταπόκριση από την Περιφέρεια, το δήμο. Έχουμε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, έχει ακόμη χρόνο ωρίμανσης και νομίζω ότι το κατάλληλο εργαλείο είναι ένα ΣΔΙΤ οπότε είμαι σίγουρος ότι και τα επενδυτικά κεφάλαια θα βρεθούν για να πετύχουμε αυτή τη μαρίνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης, τόνισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που από το 2017 είχε υποβληθεί και εγκριθεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.

«Εγώ συμμετείχα στη συνεδρίαση τότε ως πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ήταν προφανές ότι η θέση μας ήταν θετική και ήταν να ενισχύσει την άποψη του Δ.Σ. για τη δημιουργία μιας μαρίνας κάτω από το Παγκρήτιο Στάδιο, μια mega μαρίνα, που θα φιλοξενεί πάνω από 100 σκάφη με 10 – 12 mega yachts. Τα στοιχεία που μας έδωσε ο υπουργός με μια μελέτη που έχει ξεκινήσει το υπουργείο με τη διαΝΕΟσις, είναι ότι σε επίπεδο χώρας, μας λείπουν 12.500 θέσεις για να ελλιμενιστούν τα σκάφη αναψυχής. Το κομμάτι των μαρινών υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη τους. Βέβαια, αν μιλάμε για το δήμο, αλλάζει συνολικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, αλλάζει το τουριστικό προϊόν, γιατί οι επισκέπτες και οι τουρίστες που κάνουν τουρισμό με yach, έχουν άλλες απαιτήσεις και άλλες καταναλώσεις κατά κεφαλήν, που είναι και το ζητούμενο. Αλλάζει το προϊόν μας, ενισχύεται η τοπική οικονομία, ενισχύεται και ο αθλητικός τουρισμός και η άθληση. Η μαρίνα αυτή έχει σημεία, για κωπηλασία και διάφορα αθλήματα που γίνονται στη θάλασσα, είναι σημαντικό ότι δίνεται το πράσινο φως» ανέφερε ο κ. Σισαμάκης.

Τέλος, ο κ. Σισαμάκης πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια να τρέξουν και να ωριμάσουν οι μελέτες που απαιτούνται. «Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που πρέπει ώστε μέσα από ΣΔΙΤ, όπως αντιλαμβάνομαι καθώς το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης ξεπερνάει τα 150 – 180 εκ. ευρώ. Ο κ. Θεοχάρης μας προσανατόλισε, φαντάζομαι στη λογική για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, να δώσουμε μια έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της μαρίνας και στις πράσινες υποδομές της. Άρα η κατεύθυνση του υπουργού, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι κι αλλιώς, είχαμε στο μυαλό μας να το προσανατολίσουμε και να το μετασχηματίσουμε προς κάτι σύγχρονο και νέο που ακουμπά στο περιβάλλον. Είναι στις προτεραιότητες του δήμου και θα είναι από τα βασικά προτάγματα της επόμενης 20ετίας».