Θετικοί στο άνοιγμα αλλά με μέτρα εμφανίστηκαν οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι της εστίασης μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή LIVE με την Αντιγόνη, μία μέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επανέναρξη λειτουργίας των των καταστημάτων εστίασης στις 3 Μάϊου.

Ο πρόεδρος των σωματείου εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό, Μιχάλης Ριζικιανάκης και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης, Νίκος Ρηγάκης τόνισαν πως θα πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει το άνοιγμα των καταστημάτων με συγκεκριμένα μέτρα.

«Μας βρίσκει απροετοίμαστους η εξαγγελία του πρωθυπουργού γιατί μεσολαβεί ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα και είναι πολλοί οι συνάδελφοι που τρέχουν να προλάβουν να ετοιμάσουν τα καταστήματα τους ώστε να είναι έτοιμοι. Υπάρχει όμως ένα θέμα καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων μας. Τα καταστήματα ανοίγουν στις 3 Μαίου και η πλατφόρμα στις 10 του μήνα. Εμείς περιμέναμε πως το πρόγραμμα αυτό θα μας το έδιναν πριν ανοίγαμε για να καλύψουμε τα λειτουργικά μας έξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Νίκος Ρηγάκης.

Από την  πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης τόνισε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν δύο πράγματα με το άνοιγμα των καταστημάτων:

«Είμαστε θετικοί με το άνοιγμα, θετικοί με τα μέτρα προστασίας και τα σελφ τεστ όμως θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί γιατί μόνο έτσι θα είμαστε απόλυτα ασφαλείς και επίσης θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας μας. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που υπήρχαν πριν κλείσουν τον Νοέμβριο οι επιχειρήσεις» τόνισε ο κ Μιχάλης Ριζικιανάκης.

Ένα θέμα που έθεσε πάντως ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης είναι το ότι ενώ τα καταστήματα έκλεισαν όταν υπήρχαν περίπου 500 κρούσματα ανοίγουν με περίπου 3.000 κρούσματα εκφράζοντας την αγωνία του για το αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τους λέγοντας πως «δεν θέλουμε να είμαστε εμείς το εξιλαστήριο θύμα και να κλείσουμε ξανά γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για μας».

Τόσο ο κ. Ρηγάκης όσο και ο κ. Ριζικιανάκης τόνισαν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για τους μεγάλους χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων που σίγουρα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους οι περισσότεροι από αυτούς αλλά και δεν μπορούν να ανοίξουν από τη μία μέρα στην άλλη καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας μεγάλος προγραμματισμός μέρες πριν.