Μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ανθρώπων που εκδηλώνουν άγχος και κατάθλιψη καταγράφεται στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την έναρξη της πανδημίας. «Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους μέσης ηλικίας που λόγω ανεργίας, εργασιακής ανασφάλειας και άλλων προβλημάτων εξαιτίας του κορωνοϊού, βιώνουν απελπισία, ταχυπαλμίες, σεξουαλικά προβλήματα αλλά κυρίως αϋπνίες» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η δ/ντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος Ευγενία Χουρδάκη.

«Όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, η μοναξιά που βιώνουν οι ηλικιωμένοι λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, επιδρά επιβαρυντικά στην ψυχική τους υγεία γι’ αυτό συμβουλεύουμε τόσο τις οικογένειές τους να τους επισκέπτονται συχνότερα με μέτρα προστασίας όσο και τους ίδιους να βρουν νέες ασχολίες» επισήμανε η κα Χουρδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια «οι άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια ανήκουν κυρίως στον αστικό πληθυσμό και λιγότερο στον αγροτικό καθώς εκεί πιο δύσκολα τα άτομα αποφασίσουν να απευθυνθούν σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Ωστόσο, η λειτουργία «Ιατρείων Ψυχικής Υγείας», όπως αυτών σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου Μαλεβιζίου, έρχονται πιο κοντά στον τοπικό πληθυσμό κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη του» τόνισε η κα. Χουρδάκη.

Με αφορμή τη λειτουργία αυτών των Ιατρείων με τη συνεργασία του Δήμου, του Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ.Μ., των υφιστάμενων κοινωνικών δομών της περιοχής και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η κα Χουρδάκη πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να προασπίσουμε την ψυχική υγεία και να αποτρέψουμε τις υποτροπές σε έναν ασθενή ενώ θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για στίγμα της ψυχασθένειας ώστε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα να μην διστάζουν να αναζητούν ιατρική βοήθεια».