Ηράκλειο: Από χωράφι σε… χωράφι οι εργάτες γης – Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι αγρότες

Την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, υπογραμμίζει στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης.

Ο κ. Ορφανουδάκης ανέφερε πως το πρόβλημα είχε εντοπιστεί αρκετούς μήνες, πριν. «Είχαμε θέσει τον προβληματισμό και τα αιτήματα μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν βρέθηκε λύση και φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μένουν χωρίς να γίνει συγκομιδή της καλλιέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα όπου ένας παραγωγός, παίρνει προσωπικό από κάποιον άλλο συνάδελφο του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και την κατακόρυφη αύξηση των μεροκάματων. 

Πρόσθεσε δε, πως σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν υπάρξει νομοθετικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα οι εργάτες γης, να προσφεύγουν σε αυτές τις χώρες. «Στις χώρες αυτές λύνεται το θέμα των ταξιδιωτικών εγγράφων, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που τους απασχολεί, με αποτέλεσμα να μπορούν σε αυτές τις χώρες να ταξιδέψουν από και προς τις χώρες τους, νόμιμα να επισκεφθούν να την πατρίδα τους και οικεία πρόσωπα».

Ο κ. Ορφανούδακης επεσήμανε πως από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κόστος παραγωγής που ένα μέρος του είναι το προσωπικό. «Οι εργαζόμενοι παίρνουν 35 και 40 ευρώ μεροκάματο που δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε ως έξοδα και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα».

Τόνισε, πως πριν κάποια χρόνια το μεροκάματο ήταν στα 25 ευρώ για τους εργάτες και τώρα φτάνει τα 35-40 ευρώ, με 5 ευρώ κάθε επιπλέον ώρα πέραν του 8ωρου. «Δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά δεν επαρκεί ο αριθμός των εργατών για να καλύψει τις ανάγκες, βαίνουμε σιγά-σιγά προς τα τέλη της καλλιεργητικής περιόδου. Φανταστείτε ότι αν ξεκινήσει η νέα περίοδος που συμπίπτει με το μάζεμα της ελιάς, θα υπάρξει περισσότερη ζήτηση και τα μεροκάματα θα φτάσουν σε σημεία που δε θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε». 

Κλείνοντας, κ. Ορφανουδάκης σημείωσε πως το πρωί της Πέμπτης ο αγροτικός κόσμος θα προχωρήσει σε κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο Φαιστού. «Ήταν μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφασίστηκε από τον κόσμο να υπάρξει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, μια συμβολική κινητοποίηση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο που βρίσκεται στο πλευρό μας σε όλους τους αγώνες, να ζητήσουμε να μεσολαβήσει και να μεταφέρει το πρόβλημα στην κεντρική διοίκηση, να αναδείξει το θέμα αυτό, διότι η έλλειψη εργατών γης και το κόστος παραγωγής που συνδέεται με την έλλειψη εργατών, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική στην περιοχή».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα