Ηράκλειο – Απάτη στο Μηχανολογικό: Πέντε εμπλεκόμενοι, πώς δρούσαν

Πρέπει να διαβάσετε

Πέντε άτομα, φαίνεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση με την καταγγελλόμενη απάτη στο μηχανολογικό της Π.Ε Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, από το 2011 έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2022, είχαν ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας κατ εξακολούθηση της χρήσης νοθευμένων εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος σχηματίσθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης .

Ειδικότερα , μετά ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στην Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου .

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών, μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία αντί να καταβάλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής, παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφανίζεται το προβλεπόμενο ποσό.

Επιπλέον με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Με αυτό τον τρόπο ανωτέρω είχαν από το έτος 2011 και έως 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ , πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα