Ηράκλειο – Απάτες μέσω διαδικτύου: Ξεπερνά τις 163 χιλ. ευρώ η λεία των δραστών

Το μεγαλύτερο ίσως χτύπημα που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε απατεώνες του διαδικτύου κατάφεραν σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου, οι οποίοι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προχώρησαν και σε σύλληψη ενός δράστη, που κατάφεραν να αποκομίσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το Creta24, θύματά τους και γνωστοί επιχειρηματίες της Κρήτης, οι οποίοι είδαν από την μία στιγμή στην άλλη να χάνουν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες ευρώ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για την αντιμετώπισης αυτής της μορφής του εγκλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Συνελήφθη χθες στο Ηράκλειο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου 31χρονος και ταυτοποιήθηκαν δυο ακόμα άνδρες (28χρονος και 23χρονος) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη.

Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προέκυψε ότι ανωτέρω είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα διαπράττοντας απάτες με τη χρήση υπολογιστή αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος, με τη μορφή της μεταβίβασης περιουσίας και της απόκρυψης-συγκάλυψης των ιχνών της χρηματικής διαδρομής εσόδων, προερχόμενων από την εγκληματική δραστηριότητα.

Από την έως τώρα προανάκριση εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις απάτης που τελέσθηκαν το χρονικό διάστημα από 24/9/2022 μέχρι και 04/10/2022 οποίες τα μέλη της ομάδας συνολικά το χρηματικό ποσό των 163.860 ευρώ.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου εντόπισαν τον 31χρονο ημεδαπό και σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του βρήκαν και κατέσχεσαν:

• φορητό υπολογιστή
• tablet
• 2 κινητά τηλέφωνα
• το ποσό των (1.810) ευρώ
• 2 τραπεζικές κάρτες
• πλήθος τραπεζικών εγγράφων και συσκευασιών κινητής τηλεφωνίας

Ως προς τη μεθοδολογία ,τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με πολίτες και υπεύθυνους επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρουσιάζονταν ψευδώς είτε ως πελάτες επιχειρήσεων είτε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές – πωλητές αντικειμένων μέσω αγγελιών σε διαδικτυακούς ιστότοπους και προφασιζόμενοι τραπεζική συναλλαγή (κατάθεση) τους αποσπούσαν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και καρτών και προσωπικών κωδικών.

Με αυτό των τρόπο αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των πολιτών και αφού πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς μελών της ομάδας, πραγματοποιούσαν αναλήψεις με τις τραπεζικές κάρτες που είχαν ήδη στην κατοχή τους.
Η προανάκριση που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου συνεχίζεται ως προς την ταυτοποίηση και άλλων μελών της ομάδας και την εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων απάτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ) έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα