Ηράκλειο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί μετά τις ανακοινώσεις για επέκταση ωραρίου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσαν οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ομιλίας του για το δημογραφικό ζήτημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητροτάκης το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται -και μάλιστα σε τελικό στάδιο- ένα σχέδιο επέκτασης του ωραρίου των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων αρχικά έως τις 17:30 και με μελλοντικό στόχο στις 18:00.

Μάλιστα όπως τόνισε η η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το πρόγραμμα θα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή, ενώ έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης, τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί αιφνιδιάστηκαν από τις ανακοινώσεις. «Όταν κάνει κανείς τέτοιες εξαγγελίες νομίζω ότι καλό θα ήταν να έχει προϋπάρξει μια διαβούλευση από όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση προκειμένου να δούμε μια τέτοια πρόταση σε τι δεδομένα εκπαιδευτικά αλλά και κοινωνικά βασίζεται, αν υπάρχει διεθνής τάση η εμπειρία για τέτοια λειτουργία των σχολείων και αν οι υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να υποστηρίξει αυτή την απόφαση».

«Δε μπορούμε να τοποθετούμε το σχολείο στο πλαίσιο μια εκπαιδευτικής πολιτικής μονάχα υπό το πρίσμα ότι είναι μόνο χώρος διευκόλυνσης των γονέων. Προφανώς το σχολείο επιτελεί και κοινωνικό ρόλο αλλά ο πρώτιστος ρόλο του είναι ο παιδαγωγικός, ο μορφωτικός για το ίδιο το παιδί», ανέφερε ο κ. Μακράκης.

Ο ίδιος τόνισε πως όποιο πρόγραμμα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των ίδιων το παιδιών. «Αν ένα παιδί πηγαίνει και πρωινή ζώνη, τότε θα παραμένει 11 ώρες στο σχολείο, ε έναν οριοθετημένο, κλειστό χώρο, με τις πολύ κακές υποδομές που έχουν στην πλειονότητά τους τα σχολεία στη χώρα, που οδηγεί σε παρωχημένα πλαίσια ιδρυματοποίησης», δήλωσε πως αυτή τη στιγμή στα σχολικά κτίρια δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη για να λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα στο υπάρχον ωράριο.

Αναφορικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνουν ο κ. Μαρκάκης υπενθύμισε πως ήδη τα σχολεία είναι υποστελέχωμένα με χιλιάδες αναπληρωτές να καλύπτου κάθε χρόνο τα κενά, ενώ συμπλήρωσε πως το ζητούμενο είναι το πρόγραμμα να έχει εκπαιδευτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό όφελος για τα παιδιά.

Τέλος πως οι εκπαιδευτικοί περιμένουν να δουν ποιες διεργασίες έχουν γίνει για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα