Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον επισιτισμό – τουρισμό η παράταση του «μίνι» lockdown στο Ηράκλειο αλλά και η εφαρμογή των νέων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Μιχάλης Ριζικιανάκης, λέγοντας πως από την Κυριακή το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, υπάρχουν ανατροπές στο ΦΕΚ και τροποποιήσεις που αλλάζουν συνεχώς τον χάρτη της εστίασης. «Υπάρχει αυτή η τροποποίηση για τα παιδιά που έχει αλλάξει και έχει μειωθεί ο δείκτης ηλικίας στα μικρότερα παιδιά. Αυτό μας γεμίζει με απορία, τι άλλαξε μέσα σε δύο μέρες, ώστε να χαμηλώσουν τα ηλικιακά όρια αλλά να ανοίξει και το επίπεδο ασφαλείας στα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί. Αλλάζουν τα ΦΕΚ ισχύει και το τοπικό lockdown που επιβαρύνει το χώρο μας οπότε τα μέτρα που έχουν βγει δεν μπορούν να εφαρμοστούν και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το τοπικό lockdown. Η εστίαση για το νομό Ηρακλείου είναι δύσκολη εξίσωση ειδικά για τους εσωτερικούς χώρους που συνεχώς ανατρέπονται».

Όπως ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης, οι εργαζόμενοι είναι διαρκώς «θεματοφύλακες των μέτρων» που εξαγγείλει η κυβέρνηση είτε αυτό αφορά τον… αντικαπνιστικό νόμο είτε τα νέα μέτρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες που έρχονται διότι σε τυχόν έλεγχο δεν είναι εύκολα τα πρόστιμα. Υπάρχει αναστολή λειτουργίας και τεράστια πρόστιμα, δεν πρέπει να υπάρξει άρνηση από τον πελάτη. Είναι δύσκολο και για εμάς διότι την Κυριακή το βράδυ βγήκαν τα μέτρα, Δευτέρα πρωί ενημερωνόμαστε μεταξύ μας και χθες ενημερωθήκαμε ξανά». 

Σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη, την δεδομένη χρονική περίοδο ο καιρός δεν ωφελεί τους πελάτες να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να «δουλεύουν» μόνο οι εξωτερικοί. «Σε λίγο διάστημα που ο καιρός θα κρυώσει, εκεί θα πούμε αν καταφέραμε να εμπνεύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους εμβολιασμένους, μέχρι στιγμής κρατάμε μικρό καλάθι διότι η αγορά είναι ζορισμένη πολύ και η αγοραστική δύναμη όταν κατηγοριοποιούμε πολίτες πέφτει στο μισό».

Κλείνοντας, ο κ. Ριζικιανάκης τόνισε πως η εστίαση ήταν 7 μήνες σε lockdown «και όταν άνοιξε, δεν άνοιξε ελεύθερα αλλά με περιοριστικά μέτρα και πλαίσια. Έχουμε τοπικά περιοριστικά μέτρα που μας γυρνούν αρκετούς μήνες πίσω, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια καλή σεζόν».