Μπορεί πέρσι στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές να μην διαγνώστηκε ούτε ένα περιστατικό γρίπης, φέτος όμως οι ειδικοί περιμένουν να επιστρέψει… δριμύτερη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης επεσήμανε πως υπάρχουν αποδείξεις ότι πλέον τόσο η γρίπη όσο και οι εποχιακές ιώσεις, έχουν επιστρέψει… δριμύτατες! «Η νοσηρότητα στον παιδικό πληθυσμό από την προνηπιακή ηλικία μέχρι και την σχολική, ιδιαίτερα μέχρι το τέλος του Δημοτικού, είναι μεγάλη. Τα μηνύματα από παιδιάτρους μιλάνε για τριπλάσια περίπου νοσηρότητα σε σχέση με πέρσι και διπλάσια από μια συνηθισμένη χρονιά. Αυτό δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι πραγματικά εάν υπήρχε ένας ανεξέλεγκτος κορωνοϊός, πραγματικά θα είχε σαρώσει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ανοσία του πληθυσμού στον κορωνοϊό, περίπου ένα 60%».

Γι’ αυτό,  σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, παρόλο που η ζωή αυτή τη στιγμή είναι σε περίπου φυσιολογικά επίπεδα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν άλλα περιστατικά. «Οι άλλες ιώσεις κυκλοφορούν πολύ και ο λόγος είναι ότι πέρσι υπήρξε ένα ανοσιολογικό διάλλειμα. Δεν είχαμε ως κοινότητα συνηθισμένη επαφή, με ιώσεις που απειλούν μικρούς και μεγάλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ευαισθησία του πληθυσμού. Οι παιδίατροι κυριολεκτικά δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν παιδιά. Εγώ θέλω να εφιστήσω την προσοχή των πολιτών και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό. Να εμβολιαστούν άμεσα».