Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασε η ανεργία στην Κρήτη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» σημείωσε ο κ. Βοργιάς ενώ πρόσθεσε τόσο η Κρήτη όσο και το Ηράκλειο, είναι πρώτοι στην ανεργία και αυτό έχει παρενέργειες ακόμη στα μέτρα υγιεινής. «Έχουμε κλειστές επιχειρήσεις με τα αλλεπάλληλα lockdown. Επλήγη ο τουρισμός και ο επισιτισμός, η κατάσταση είναι τραγική θα έλεγα και γι’ αυτό παλεύουμε και φωνάζουμε αυτή η κρίση να μην επιφέρει και μια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες. Οι λόγοι είναι πολλοί, όμως θα σταθώ στους εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι και δεν έχουν στηριχτεί καθόλου από την αρχή της πανδημίας». 

Ο μεγαλύτερος φόβος, σύμφωνα με τον κ. Βοργιά, είναι να μην ξεσπάσει μια ανθρωπιστική κρίση ενώ όπως πρόσθεσε ήδη υπάρχει αλματώδης αύξηση στις καταγραφές των πολιτών στα κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και στα συσσίτια. «Αυτό δείχνει την εικόνα, του τι τραγική κατάσταση υπάρχει. Εμείς πιέζουμε την κυβέρνηση. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και περιμένουμε κάποιες απαντήσεις γιατί  κάποιοι βρίσκονται σε πολύ τραγική κατάσταση». 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς, όλοι οι εργαζόμενοι περιμένουν τον τουρισμό για ένα καλύτερο αύριο, με την ελπίδα ότι φέτος ο κλάδος θα καταφέρει να «σταθεί όρθιος». «Περάσαμε τα 10 χρόνια του μνημονίου ωστόσο ο τουρισμός και ο επισιτισμός, τραβούσε όλους τους κραδασμούς. Αυτοί οι κλάδοι επλήγησαν πολύ και ενώ λέγαμε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Έχει ξεφύγει το θέμα της ανεργίας. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση ακόμη και σε κλάδους εκτός του τουρισμού. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές στοχευμένες να στηριχτούν αυτές οι κατηγορίες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση και δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα των 500 ευρώ». 

Ωστόσο, για να ανοίξει τουρισμός θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες που δεχόμαστε επισκέπτες. «Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τουρισμός από τον εμβολιασμό και πρέπει να προχωρήσουν και τα δημόσια έργα όπως ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου. Όλα αυτά αν προχωρήσουν και πάμε σε μία τουριστική περίοδος που μπορεί να καθυστερήσει αλλά θα έρθει, θα σώσουμε κάποιες θέσεις εργασίες και ευελπιστούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ανατροπή της ανεργίας». 

Ο κ. Βοργιάς, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση και στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας λέγοντας ότι αρκετοί εργοδότες απασχολούσαν το προσωπικό τους κανονικά ενώ βρισκόταν σε αναστολή. «Έτσι, η μισθοδοσία καταβαλλόταν από τον φορολογούμενο και όχι από τον εργοδότη. Τώρα που τροποποιήθηκε όλο αυτό, ο εργοδότης το σκέφτεται διπλά, γιατί σε περίπτωση ελέγχου θα διαπιστωθεί αυτό. Τα θέματα έλλειψης ασφάλειας και υγείας είναι κάτι που πάντα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Η υποστελέχωση της επιθεώρησης εργασίας είναι κάτι που μας δημιουργεί προβλήματα, ήδη έχουν δυσκολέψει οι εργασιακές σχέσεις. Έχουμε αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας».