Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, βρέθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι Σύλλογοι Γονέων του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση του σοβαρού κτιριακού προβλήματος του «Γερωνυμάκειου», το οποίο επλήγη από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη ανέφερε πως το «Γερωνυμάκειο» είναι ένα παλιό κτίριο, διατηρητέο που στέγαζε στην αυλή του και στο κτίριο δύο σχολεία. «Το μισό από κάθε σχολείο στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο και το άλλο μισό του κάθε σχολείου σε αίθουσες στην αυλή, λυόμενες βαρέως τύπου. Όταν έγινε ο σεισμός το Σεπτέμβρη του 2021, το σχολείο το κτίριο επλήγη όπως και το 7ο Δημοτικό, διότι είναι ευάλωτα σε δυνατούς σεισμούς αυτά τα σχολεία. Τότε παρενέβη η Πρωτοβάθμια, και είπε να κάνουν τα παιδιά webex, δεν ήταν δυνατό να κάνουν τα παιδιά webex για πολύ καιρό γιατί δεν ξέραμε πόσο θα πάρει η αποκατάσταση του κτιρίου. Στην αρχή φάνηκε να είναι εύκολo, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο απλό γιατί θα έπρεπε να γίνει κανονικά στατική μελέτη και στη συνέχεια εργολαβία και αποκατάσταση, είπαμε δηλαδή σε οικίσκους. Οι οικίσκοι για να έρθουν τότε έπρεπε να παραγγελθούν, να έρθουν, να βγει προκήρυξη του Δήμου, μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία».
Πρόσθεσε δε, πως σε αυτό το διάστημα κάποιος πολίτης προσφέρθηκε να παραχωρήσει τις αίθουσες που χρησιμοποιούσε στο εργοτάξιο του ως γραφεία. «Πραγματικά τις έλεγξε η Τεχνική Υπηρεσία, ήταν καλές, εγκαταστάθηκαν στην αυλή, εν τω μεταξύ όμως μέχρι να εγκατασταθούν και να γίνουν τα δίκτυα τα παιδιά πήγαν στο ΚΕΚ Αλικαρνασσού που μας υπέδειξε κάποιος αλλά η συνεννόηση με το ΚΕΚ, έγινε με το Δήμο. Εξασφαλίσαμε αυτή την εγκατάσταση, τη μεταφορά των παιδιών από το Γερωνυμάκειο που γινόταν η συνάθροιση μέχρι τα σχολεία του ΚΕΚ και η επάνοδος. Με το που βρέθηκε η λύση των αιθουσών τα παιδιά σε δύο – τρεις μήνες, επανήλθαν στο σχολείο τους, υπολείπονταν όμως μια αίθουσα και τουαλέτες, τις οποίες πήγαμε αμέσως μετά το Πάσχα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σχολείο σε ένα μικρό αύλειο χώρο αλλά σε αίθουσες λυόμενες και είναι όλα τα παιδιά μαζί».
Σύμφωνα με την κα. Αρχοντάκη, οι γονείς ζητούν καινούριο σχολείο και καλύτερες αίθουσες. «Εγώ είπα στους Συλλόγους που με επισκέφθηκαν την προηγούμενη φορά, ότι αυτή τη στιγμή με αυτή την ατμόσφαιρα, αυτά μπορούμε να κάνουμε. Μίλησα με τον κ. Αναστασάκη και μπορώ να πω ότι έχουμε παραλάβει την μελέτη του διατηρητέου που ελέγχει η Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να καταλήξει στην βέλτιστη λύση, να γίνει η κοστολόγηση και στη συνέχεια η εργολαβία. Με μαγικό ραβδί σχολεία δεν χτίζονται, προχωρά η διαδικασία αγοράς έξι στρεμμάτων στην Κηπούπολη αλλά αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Για να ανεγερθεί σχολείο στον αύλειο του Γερωνυμάκειου πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλης, να αποχαρακτηριστεί από πράσινο, άλλη μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετά».
Η κα. Αρχοντάκη εξήγησε πως πρέπει στην Κηπούπολη να καταλήξει η αγοραπωλησία, να βρεθούν χρήματα ή με ιδίους πόρους κάτι που είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή για το Δήμο, να βρεθεί πρόγραμμα ή να έρθει η ΚΤΥΠ, να βγει η προκήρυξη, να βγει το κτιριολογικό, να αρχίσει η εργολαβία, να μην γίνουν ενστάσεις και να είναι… συνεπής ο εργολάβος. «Όλα αυτά αν γίνουν θα είναι ένα σύγχρονο σχολείο».
Σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για τους χρόνους ακόμη, αλλά «αφού έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας, σε 1,5 χρόνο από την ανάθεση πιστεύω ότι μπορεί να έχει αποκατασταθεί. Είναι κρίμα αυτό το σχολείο να είναι σχολείο, θα μπορούσε να είναι μουσείο σχολικής ζωής, ώστε να γίνει ο υπόλοιπος χώρος όπως προβλέπεται από το σχέδιο πόλης. Τι να κάνουμε όμως που μέσα στα Τείχη δεν υπάρχουν κτίρια, δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και έτσι χρησιμοποιούμε το 7ο και το Γερωνυμάκειο. Αυτή τη στιγμή τελειώνει το 7ο, δηλαδή το Σεπτέμβριο με διαβεβαίωση των τεχνικών μας θα είναι τα παιδιά μέσα, γιατί ξεκινάει και η Ακαδημία, και αυτό είναι παλιό κτίριο, είναι 50 ετών θέλει αποκατάσταση, συζητήσαμε όμως με τους Συλλόγους Γονέων και Διδασκόντων, τα βρήκαμε θα γίνει η διευθέτηση του χώρου ώστε να γίνει και μάθημα και αποκατάσταση συγχρόνως».
Κλείνοντας, η κα. Αρχοντάκη ανέφερε πως είναι δύσκολα τα πράγματα για το «Γερωνυμάκειο» αλλά «θεωρούμε ότι κάπως έχουν βολευτεί, δηλαδή όχι με τις καλύτερες συνθήκες, έχουν δίκιο, τα παιδιά μας πρέπει να είναι σε καλύτερες συνθήκες και κτίρια, αλλά με αυτή την κατάσταση, αυτά μπορούμε».