Ηράκλειο: Ανασφάλιστοι επαγγελματίες οδηγοί – Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Πρέπει να διαβάσετε

Παραβάσεις που αφορούν στην αναστολή εργασίας, σε αδήλωτους οδηγούς, στο ωράριο εργασίας, αλλά και άλλες παραλήψεις αυτού του είδους βλέπουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που κάνουν με στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας στους επαγγελματίες οδηγούς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην οποία συμμετέχουν η Επιθεώρηση Εργασίας, η Τροχαία Ηρακλείου, το Λιμεναρχείο και οι Υπηρεσίες Ελέγχου του ΙΚΑ. Η όλη προσπάθεια είχε ξεκινήσει μετά την περιπέτεια υγείας ενός Ηρακλειώτη, οδηγού φορτηγού οχήματος, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό ενώ βρισκόταν στη Γερμανία και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπίστωσε ότι ήταν ανασφάλιστος.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Ηρακλείου Ευάγγελο Καραγιάννη, από την ημέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή κατά της ανασφάλιστης εργασίας μέχρι και χθες , έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις έλεγχοι σε φορτηγά οχήματα, στα οποία διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις που αφορούν σε αναστολή εργασίας, το ωράριο εργασίας και το βιβλίο δρομολογίων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 58 έλεγχοι σε ταξί, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι 46 από τους ελεγχόμενους οδηγούς ήταν ιδιοκτήτες των οχημάτων και οι 12 προσωπικό. Τα συνεργεία ελέγχου διαπίστωσαν τρεις παραβάσεις ωραρίου, μία παράβαση που αφορά στην αναστολή εργασίας, έναν υπάλληλο που δεν είχε δηλωθεί και μία περίπτωση όπου ο εργαζόμενος δεν είχε πάρει το ρεπό του.

 

 Το οργανόγραμμα και οι χιλιάδες επιχειρήσεις

Σε μία πόλη όπως το Ηράκλειο με τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους ακόμη περισσότερους υπαλλήλους αυτών, εφτά άνθρωποι, ο προϊστάμενος, τέσσερις επιθεωρητές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι που απαρτίζουν το τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Ηρακλείου, προσπαθούν να κάνουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα όποτε κρίνουν ότι δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία.

Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης «την περίοδο που διανύουμε παρατηρούνται όλων των ειδών οι παραβάσεις. Ωράρια εργασίας, υπάλληλοι που εργάζονται ενώ βρίσκονται σε αναστολή και πληρώνονται από το κράτος, ανασφάλιστοι κοκ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, το 2018 έγιναν 330 επίσημες έγγραφες καταγγελίες των εργαζομένων κατά των εργοδοτών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Τα ποσά που καταβλήθηκαν στους εργαζομένους μετά από παρέμβαση της υπηρεσίας ήταν 250 χιλιάδες ευρώ. Το 2019 οι καταγγελίες έφτασαν τις 322 και τα ποσά που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ήταν 326 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2020 έγιναν 261 καταγγελίες και οι εργαζόμενοι εισέπραξαν 162 χιλιάδες ευρώ.

«Επίσης είχαμε τριμερείς συσκέψεις που σημαίνει ότι τα ίδια τα σωματεία προχωρούν σε  γενικές καταγγελίες που αφορούσαν επιχειρήσεις για παραβίαση της  εργατικής νομοθεσίας. Το 2019 είχαμε  24 υποθέσεις τριμερών συσκέψεων,  θετικό αποτέλεσμα είχαν οι 22 υποθέσεις . Το 2020 είχαμε 13 υποθέσεις τριμερών συσκέψεων και επιλύθηκαν οι 12» σχολίασε.

Τα πρόστιμα

 Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, το 2018 επιβλήθηκαν από την υπηρεσία 166 πρόστιμα για όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (αδήλωτοι εργαζόμενοι, ωράριο, ρεπό, αποζημίωση απόλυσης κοκ) μετά από ελέγχους που έγιναν. Από τα 166 πρόστιμα τα 28 αφορούσαν σε αδήλωτους εργαζόμενους και τα ποσά που επιβλήθηκαν ήταν 684 χιλιάδες ευρώ.  Το 2019 τα πρόστιμα ανήλθαν σε138, εκ των οποίων τα 8 αφορούσαν σε αδήλωτη εργασία και τα ύψος των προστίμων έφτασε τις 471 χιλιάδες ευρώ.  Τέλος, το 2020 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 156, τα τρία για αδήλωτη εργασία και το πρόστιμο ήταν 285 χιλιάδες ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα