Επέστρεψαν τα χαμόγελα αισιοδοξίας στον κλάδο της εστίασης και στο Ηράκλειο, μετά την άρση των περιορισμών.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, ανέφερε πως οι δύο μήνες του καλοκαιριού, ήταν πολύ καλοί, η εστίαση δούλεψε και ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος. «Δουλέψαμε αρκετά, με τους τουρίστες υπήρχε το πρόβλημα, με τη μουσική και τα ωράρια. Αλλά με την άρση των μέτρων ήταν ανοιχτά τα πράγματα, δεν φτάνουν τα έσοδα για να καλύψουν τα προηγούμενα προβλήματα όμως. Καταφέραμε κάποιοι να κρατηθούν και να μη φτάσουμε σε αυτό που φοβόμασταν στα λουκέτα».

Μεγάλο πρόβλημα, υπήρχε όπως ανέφερε η κα. Αντωνακάκη, στα μαγαζιά όπου μπορούσαν να βρεθούν μόνο όρθιοι πελάτες. «Ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα, οπότε έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, μετά την άρση του μέτρου τα πράγματα ήταν καλύτερα. Άλλαξε η ψυχολογία του κόσμου».

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι στιγμής ο καιρός είναι σύμμαχος των καταστημάτων εστίασης και βοηθάει αρκετά καθώς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, μπορούν να κάτσουν έξω. «Τα πρόστιμα είναι ελάχιστα μέχρι στιγμής. Επειδή έχουμε τη δυνατότητα να καθόμαστε. Αργότερα που θα είναι μόνο εσωτερικοί χώροι, θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, δεν συμφέρουν κανένα τα πρόστιμα».

Η κα. Αντωνακάκη χαρακτήρισε ως «δοκιμασία» την πανδημία για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα μετά τον τουρισμό. «Οι κλάδοι αυτοί πέρασαν πολύ δύσκολα διότι δεν στηρίχθηκαν όπως έπρεπε, για να πούμε ότι έχουμε ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις μας».

Κλείνοντας, η κα. Αντωνακάκη σημείωσε πως οι επιχειρηματίες της εστίασης πιέζουν για να μετατεθεί χρονικά η επιστροφή χρημάτων από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. «Πιέζουμε να το αλλάξουμε και να μην επιστρέψουμε τα χρήματα αν αυτό είναι εφικτό. Είναι μια πίεση που ασκείται Πανελλαδικά από όλους τους συναδέλφους μας. Γιατί είναι δύσκολο να αρχίσουμε να επιστρέφουμε χρήματα όταν έχουμε ακόμη προβλήματα».