Ηράκλειο: «Ανάσα» για τις σεισμόπληκτες περιοχές – «Έρχεται» το επικαιροποιημένο τιμολόγιο για τις επισκευές

Πρέπει να διαβάσετε

Διαδικτυακό σεμινάριο για την έκδοση άδειας επισκευής/ανακατασκευής σεισμόπληκτων κτηρίων, διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη το ΤΕΕ/ΤΑΚ σε συνεργασία με την ΔΑΕΦΚ.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης εξήγησε πως το σεμινάριο λαμβάνει χώρα, προκειμένου να μπορέσει να δοθεί η απαραίτητη πληροφόρηση που αφορά τους μηχανικούς αλλά και τους πολίτες, ώστε να προχωρήσουν στη σύνταξη των φακέλων για την αποκατάσταση των κτηρίων. «Τα αγκάθια ήταν και είναι πολλά, τα ερωτήματα επίσης».

Πρόσθεσε δε, πως ήδη έχουν συλλεχθεί πάνω από 100 ερωτήσεις μηχανικών, που έχουν ομαδοποιηθεί και αποσταλεί στο υπουργείο Υποδομών. «Νομίζω ότι θα γίνει μια πολύ καλή συζήτηση, που θα ξεδιαλύνει πολλά πράγματα. Είναι ένα πρόωρο βήμα και μάλιστα μπροστά σε μια ανακοίνωση».

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ταβερναράκης, έπειτα από επαφές που είχε πρόσφατα, δόθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Υποδομών ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέο τιμολόγιο, επικαιροποιημένο και όχι του… 2011 όπου οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Όλο αυτό το πακέτο μαζί θα δώσει μια ώθηση, στην έναρξη της αποκατάστασης των κτιρίων που βρίσκονται σε στάδιο επισκευής ή πρέπει να επισκευαστούν σε περιοχές σεισμόπληκτες».

Σύμφωνα με τον κ. Ταβερναράκη αναμένονται πάνω από 7.000 φάκελοι από τις 16.500 πρωτοβάθμιους ελέγχους που έχουν γίνει. «Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος, γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ το υπουργείο που ανταποκρίθηκε στα αιτήματα μας, για την ίδρυση του γραφείου στο Ηράκλειο που θα εξυπηρετήσει πολύ και δεν θα στέλνουμε τους φακέλους στην Αθήνα».

Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η πλατφόρμα της Αρωγής, από την προηγούμενη Δευτέρα εκ νέου, οπότε μπορούν οι πολίτες που θα κάνουν ελέγχους στις κατασκευές τους, να μπουν στο σύστημα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία ώστε να συνεχίσουν και να συνταχθούν οι φάκελοι. «Καλώ όλους τους πολίτες που έχουν μπει στο σύστημα και έχουν ήδη πάρει χρήματα ή προκαταβολές να συντάξουν το φάκελο μέσω συναδέλφων που θα καταθέσουν για την αποκατάσταση των οικιών τους».

Τον Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις 

Ο κ. Ταβερναράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «Εξοικονομώ» που ξεκινάει για τις επιχειρήσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με χρηματοδοτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες και αντικατάσταση κλιματιστικών. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που ευελπιστούμε και αναμένουμε να το δούμε, είναι στα πλαίσια των ανακοινώσεων που έκανε η κα. Φον Ντερ Λάιεν, είναι γενικότερα για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Όσον αφορά το… γνωστό σε όλους «Εξοικονομώ», ο κ. Ταβερναράκης σημείωσε πως σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των 13 προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων όλης της χώρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στο πόσο καλά πήγε το πρόγραμμα. «Έχουμε την ελπίδα ότι θα έχουμε καλές απορροφήσεις, αυτό φαίνεται και από το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης σήμερα, όπου οι ηλεκτρονικές ταυτότητες που είχαν υποχρέωση εντός 60 ημερών να δοθούν για να προχωρήσει το πρόγραμμα, η εικόνα που είχαμε στο ΤΕΕ, φτάσαμε σε νούμερα 10 χιλ. έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων την ημέρα».

Κλείνοντας, ο κ. Ταβερναράκης σημείωσε πως η «αδικία» που υπήρξε στο πρόγραμμα και αφορούσε την Κρήτη μεταφέρθηκε στο υπουργείο και ήδη έχουν πάρει και τις αντίστοιχες απαντήσεις. «Ελπίζω στο επόμενο εξοικονομώ να πάρουμε τα χρήματα που αναλογούν στο νησί».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα