Με υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα, που αναμένεται να είναι διαθέσιμα από σήμερα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγουν τη Δευτέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης. 

Ο κ. Σκουντάκης, επεσήμανε πως από την Τετάρτη που άνοιξαν τα φαρμακεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και την ΗΔΙΚΑ ότι το σύστημα επιτρέπει τη δωρεάν χορήγηση των τεστ μόνο σε μαθητές, καθηγητές και το προσωπικό των εκπαιδευτικών μονάδων. «Εκπλαγήκαμε όταν ήρθαμε το πρωί της Τετάρτης. Δεν περιμέναμε ότι θα κλείσει το σύστημα για τους εργαζόμενους, αλλά εφόσον αποφάσισε η κυβέρνηση να το κάνει αυτό, δεν είχαμε άλλη επιλογή, από το να το ακολουθήσουμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε τεστ, παρά μόνο αν το επιτρέπει το σύστημα, το οποίο διαχειριζόμαστε. Είχαμε πολλά παρατράγουδα από εργαζομένους, σε διάφορους τομείς οι οποίοι δικαίως ήρθαν να πάρουν το τεστ, δεν το πήραν και είχαμε εντάσεις». 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου ανέφερε πως δεν γνωρίζει κανείς τι άλλαξε ενώ πρόσθεσε πως δεν ευθύνονται για το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την χορήγηση των τεστ, οι φαρμακοποιοί. «Εμείς διαχειριζόμαστε ένα σύστημα, στο οποίο βάζουμε το ΑΜΚΑ του ενδιαφερομένου και βλέπουμε αν μπορεί ή όχι να πάρει τεστ. Αν το σύστημα δεν μας αφήνει, δεν είναι προσωπική μας επιλογή ποιος θα πάρει και ποιος όχι. Αν το σύστημα δεν το επιτρέπει, δεν μπορούμε να το πάρουμε». 

Σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη, η κυβέρνηση έπρεπε να ενημερώσει εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους για το πότε μπορούν να πάρουν τεστ και για το πότε το δικαιούνται. «Η εργοδοσία σε πολλές επιχειρήσεις, δεν έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει. Ενημερώνουμε με λάθους τρόπους τους εργαζομένους. Πήγαινε πάρε τεστ ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα. Μόνο αν αγοράσουν άλλου τύπου τεστ και έχει δημιουργηθεί μια άσχημη κατάσταση στα φαρμακεία. Πρέπει να διαμαρτυρηθούν δημόσια γιατί οι φαρμακοποιοί δεν ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία να μοιράσουν δωρεάν τεστ για να λαμβάνουν κι όλο τον εκνευρισμό του κόσμου». 

Μάλιστα, εμφανίστηκε διστακτικός για το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσουν τα φαρμακεία να χορηγούν τα τεστ. «Δεν μπορούμε να μην εξυπηρετούμε συνταγές με φαρμακεία για να εξυπηρετούμε και να υφιστάμεθα καθημερινά προσβολές. Κάνω έκκληση στον κόσμο να δίνει την πρέπουσα σημασία όταν θέλει κάτι σε σχέση με το εμβόλιο και το τεστ. Ο φαρμακοποιός διαχειρίζεται απλά το σύστημα».

Τέλος, ο κ. Σκουντάκης σημείωσε πως την τρέχουσα χρονική στιγμή κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να πάρει τεστ, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους εργαζόμενους των εκπαιδευτικών μονάδων.