Διευκρινήσεις και απαντήσεις σε όλα έδωσε μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού Σταθμού CRETA και του Σωτήρη Μεταξά, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, με αφορμή την αλλαγή του ΦΕΚ αναφορικά με το τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

«Την προηγούμενη Κυριακή αργά το βράδυ και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το μελετήσουμε αργά για να το εφαρμόσουμε την επόμενη. Βγήκε το αρχικό ΦΕΚ, είχε αλλαγές από αυτά που είχαν ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας. Την επόμενη ημέρα κυκλοφόρησε ότι αντικαταστάθηκε το ΦΕΚ και σήμερα έχουμε νέα τροποποίηση με ΦΕΚ που καταργεί το προηγούμενο της Κυριακής. Ένα αλαλούμ που δημιουργεί στον πολίτη μια δυσφορία» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, όσοι μετακινούνται με αεροπλάνο, πλοίο, σιδηρόδρομο ή υπεραστικό ΚΤΕΛ και δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει αν είναι 4 – 11 ετών πρέπει να έχουν self test ή αν είναι παιδιά 12 – 17 μετακινούνται με rapid test, κάτι που μέχρι χθες ίσχυε και για τα αστικά ΚΤΕΛ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους κλειστούς χώρους της εστίασης. Σύμφωνα με το παλιό ΦΕΚ έμπαιναν εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Αυτό που ισχύει από σήμερα είναι ότι αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει μπαίνει κανονικά στον χώρο. Τα παιδιά 4 – 11 ετών μπαίνουν με self test 24 ωρών είτε συνοδεύονται από τους γονείς τους και τα παιδιά 12 – 17 ετών μπορούν να εισέλθουν αλλά πρέπει να έχουν rapid test.

Ακόμη μια αλλαγή, είναι ότι στους κλειστούς χώρους μουσείων ή οποιουδήποτε αρχαιολογικού χώρου, δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι ή με rapid test. «Το θέμα με την εστίαση όμως είναι ότι πλέον θα πρέπει με το ειδικό πρόγραμμα που έχει εκδοθεί να ελέγχουν αν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι έγκαιρα και να κάνουν ταυτοπροσωπία, κάτι που είναι πολύ δύσκολο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης τόνισε πως ήταν αδύνατον για τους οδηγούς του αστικού ΚΤΕΛ να εκτελούν τις οδηγίες αυτές. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το χωροφύλακα ούτε ο οδηγός μπορεί να απασχολείται αν κρατάει ή όχι ο επιβάτης τη βεβαίωση του».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε πως με βάση το νέο ΦΕΚ 4214 εξαιρεί εντελώς τα αστικά ΚΤΕΛ από κάθε διαδικασία τέτοια και περιορίζεται στα ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά διανομαρχιακά δρομολόγια.

«Έγινε αυτή η διόρθωση, η διαδικασία αυτή όμως δε μπορούσε να εφαρμοστεί. Έτσι πλέον, ο πολίτης δεν έχει καμία υποχρέωση να αποδεικνύει κανένα έγγραφο εισερχόμενος σε ένα αστικό λεωφορείο» τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.