Αγωνία και προβληματισμό προκαλούν ετοιμόρροπα κτίρια που βρίσκονται στην «καρδιά» του δήμου Μινώα Πεδιάδας. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης ανέφερε πως έχει έρθει αντιμέτωπος, με μια τεράστια γραφειοκρατία, για να γκρεμίσει… ένα κτίριο το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και έχει χωρίσει κυριολεκτικά στα δύο το Αρκαλοχώρι. «Δεν μπορεί να το βάλει ο νους του ανθρώπου. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα γκρεμιστεί. Είναι επικίνδυνο και απειλεί την ασφάλεια των πολιτών».

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκάκης, το κτίριο δεν μπορεί να γκρεμιστεί ούτε με απόφαση Δημάρχου! «Χρειάζεται παρουσία του Εισαγγελέα, δικηγόροι, να συναινέσουν οι γείτονες. Είναι μια διαδικασία που με κάνει να αναρωτιέμαι που ζούμε. Είναι δυνατόν, να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας;».

Μάλιστα, σε οικισμούς του δήμου Μινώα έχουν μετρηθεί περίπου 70 – 80 κτίρια τα οποία είναι επικίνδυνα για την διέλευση των ανθρώπων. «Δεν είναι μόνο το Αρκαλοχώρι. Έχει παρέμβει η Αποκεντρωμένη, η Περιφέρεια για να βοηθήσουν και βρεθεί μια λύση. Ζητάω ένα κονδύλιο γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε την οικονομική ούτε την τεχνική, με την έννοια την μηχανημάτων. Θα μπουν εργολάβοι που χρειάζονται χρήματα».

O κ. Φραγκάκης ανέφερε πως ζήτησε 1,5 εκ. ευρώ για την σίτιση και την στέγαση των σεισμόπληκτων πολιτών αλλά και 17,5 εκ. ευρώ για να την αποκατάσταση όλων των οικισμών αλλά και για την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων. «Υπάρχουν  οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Μπορούμε να μαζέψουμε ότι υπάρχει μέσα, μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά. Αν θέλει η πολιτεία να βοηθήσει και να δώσει χρήματα, με τα οποία θα μπορέσουμε να κάνουμε τις ενέργειες αυτές».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, λέγοντας πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και από τα πιο σοβαρά. «Η επιχείρηση πρέπει να μείνει ζωντανή, να ανοίξει. Είναι αυτή που θα κρατήσει τον κόσμο στο Αρκαλοχώρι. Έχουμε κάνει προτάσεις. Έχουμε μια συνάντηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο στο Αρκαλοχώρι, έχω ζητήσει, πολλά πράγματα. Μη επιστρεπτέα προκαταβολή, να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι για να μη φύγουν, να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, εφορία, για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά να μη πληρώσουν, όχι να μετατεθεί η πληρωμή».