Οι ανακοινώσεις για θεραπευτικές αγωγές ασθενών covid με τη χορήγηση κολχικίνης είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί στο κατακόρυφο η ζήτηση στα φαρμακεία του Ηρακλείου.

«Ζητούν κρατήσεις φαρμάκων που περιέχουν την ουσία της κολχικίνης. Από το πρωί, σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει αυξηθεί η ζήτηση. Πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές και συνιστούμε στους πολίτες ψυχραιμία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης της κολχικίνης σε «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

«Δεν είναι ένα φάρμακο που συνιστάται για πρόληψη του κορωνοιού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο από τον ΕΟΦ», τόνισε ο κ.Σκουντάκης και πρόσθεσε πως «έχει αρκετές παρενέργειες και θα δίνεται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή».

Να σημειωθεί πως μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς covid.