Ηράκλειο: 280 ασθενείς με long COVID στο ΠΑΓΝΗ

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργεία του ιατρείου LONG COVID στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης σημείωσε πως η νόσος του κορωνοϊού, φαίνεται ότι πέρα από την μεγάλη ταλαιπωρία που προκαλεί σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών κατά τη διάρκεια της νόσησης, έχει αποτελέσματα μακροχρόνια που ξεπερνούν τον ένα μήνα και αφορούν ακόμη και ασθενής με ήπια συμπτωματολογία ή ήπια νόσηση. «Εμείς ξεκινήσαμε ένα ιατρείο που τώρα συμπληρώνει τον ένα χρόνο, αυτές τις ημέρες και έχουμε δει περίπου 280 περιστατικά μέχρι στιγμής. Από την έναρξη του ιατρείου είχαμε φροντίσει με διάφορες προτάσεις να υπάρχει και η ψυχολογική υποστήριξη, η ψυχολογική μελέτη των ασθενών που έρχονται στο συγκεκριμένο ιατρείο και το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζουν οι post covid ασθενείς, είναι η κόπωση σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει τους μισθούς ασθενείς. Παραπάνω από τους μισούς αυτό που τους φέρνει στο ιατρείο και αυτό που συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί ακόμη και 6 μήνες μετά τη νόσηση, είναι η εύκολη κόπωση».

Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, υπάρχει ένας μικρός αριθμός αλλά σημαντικός που εμφανίζει νευρολογικές ενοχλήσεις, δηλαδή πράγματα που δεν τα είχε πριν όπως απώλεια προσοχής και μνήμης, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα κυρίως λόγο της ίωσης που κάνει ο ιός αλλά τους βλέπουμε και στο πνευμονολογικό ιατρείο. Ασθενείς που είναι αμιγώς πνευμονολογικοί και πολλοί από αυτούς εξετάζονται στο πνευμονολογικό ιατρείο. Οπότε είναι ακόμη παραπάνω ο αριθμός συνολικά και υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και αίσθημα φόβου το βράδυ όταν κοιμούνται αλλά και ασθενείς που εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα, όχι όμως ειδικού τύπου».

Πρόσθεσε δε, πως αυτό που παρατηρείται από το συγκεκριμένο ιατρείο, είναι ότι ο ιός ταλαιπωρεί τους ασθενείς ακόμη και αν έχουν περάσει ήπια συμπτωματολογία.

Κλείνοντας, σημείωσε πως το ιατρείο απεύθυνε σε ενήλικες καθώς τα παιδιά παρακολουθούνται από την Παιδιατρική που επίσης λειτουργεί ένα ιατρείο. «Δεν εντοπίζονται συχνά post covid ενοχλήσεις στα παιδιά αλλά πολλές φορές οι γονείς ρωτούν πληροφορίες για συμπτώματα όπως το βήχα, ένα αίσθημα κόπωσης, που συμβαίνει για λίγες ημέρες αλλά είναι προσωρινό στα παιδιά, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε παρατηρήσει αριθμό που είναι αξιοποιήσιμος long covid».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα