Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά με τον καθητητή Γκίκα Μαγιορκίνη να χτυπά σήμερα Δευτέρα του Πάσχα το καμπανάκι του κινδύνου και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη να επισημαίνει ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Συγκεκριμένα ο κ. Λουκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αποφανθούν οι ειδικοί γιατροί για την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά κυρίως σε ηλικίες 5-9 ετών, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.
Ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ειδικοί όπου θα έχουν μελετήσει διεξοδικά όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασαφηνιστεί τα αίτια που έχουν προκαλέσει την έξαρση της οξείας ηπατίτιδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας των παιδιών.
«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί
Νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης προχώρησε στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες χώρες θα αυξηθούν.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα
- Το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού
- Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου
- Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
- Ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
Αδενοϊός 41: Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο
Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984, που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6092424/
Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.
Πηγή: cnn.gr