Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΗΠΑ: Στέλεχος της Γερουσίας απειλεί να εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο

Πρέπει να διαβάσετε

Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας διεμήνυσε χθες Σάββατο ότι θα εμποδίσει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο εάν δεν ληφθούν απτά μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπεν Κάρντιν διατύπωσε αυτή την απειλή σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, εξηγώντας πως θεωρεί «επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να εγγυόμαστε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, θα λογοδοτεί για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττει.

Η αναγγελία αυτή καταγράφτηκε μια ημέρα αφού ο βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ, ο πιο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παγώσει μέρος της στρατιωτικής βοήθειας με προορισμό την Αίγυπτο που όμως εξαρτάται από την πρόοδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κλιμάκωση της πίεσης ακολουθεί την άσκηση ποινικής δίωξης την 22η Σεπτεμβρίου σε βάρος του μέχρι τότε προέδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, του Δημοκρατικού πολιτικού Μπομπ Μενέντεζ, υπόθεση που εν μέρει συνδέεται με κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να αξιοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ο κ. Μενέντεζ αρνείται ότι παρανόμησε και δήλωσε αθώος.

Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Κάρντιν.

Ο κ. Κάρντιν, ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Μενέντεζ στην προεδρία αυτής της επιτροπής της Γερουσίας, σημείωσε πως η Αίγυπτος πρέπει να επιδείξει πως σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων και να «δώσει χώρο» στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κοινωνία των πολιτών, στην αντιπολίτευση και στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

«Έχω σκοπό να ασκήσω πλήρως τις εποπτικές ευθύνες της επιτροπής και τις εξουσίες μου προκειμένου να εμποδίσω τη χορήγηση κεφαλαίων για στρατιωτική βοήθεια στο εξωτερικό, καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αν δεν λάβει χειροπιαστά, ουσιώδη και διαρκή μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», επέμεινε.

Η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κάιρο μεγάλες ποσότητες στρατιωτικής και άλλης βοήθειας, αφότου η πολυπληθέστερη αραβική χώρα υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το γειτονικό Ισραήλ το 1979.

Μεγάλο μέρος αυτής της στρατιωτικής βοήθειας αποφασίστηκε να μη δοθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ανησυχιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ωστόσο η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τους περιορισμούς οι οποίοι σχετίζονταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα 235 εκατομμύρια δολάρια της βοήθειας, επικαλούμενη τα οφέλη εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Παρακρατεί πλέον βοήθεια αξίας 85 εκατ. δολαρίων, μικρό κλάσμα της συνολικής αρωγής που χορηγεί στην Αίγυπτο, που φθάνει το 1,3 δισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα